10:05 / 09.04.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Što otkrivaju stranačke i koalicijske liste

-

-

Foto: - / -

Relković napominje da ćemo na ovim izborima imati puno više opcija koje će htjeti doći do mandata uz HDZ i SDP.
Kolika je važnost europskih izbora? Jesu li oni samo uvertira u parlamentarne? Što otkrivaju stranačke i koalicijske liste? Hoće li velika rascjepkanost na ljevici i desnici aktivirati ili pasivizirati birače? O tome su "U mreži Prvog" govorili politički analitičari Berto Šalaj i Ivica Relković.

Većina stranaka predstavila je program i kandidate za Europski parlament, Berto Šalaj smatra da previše iznenađenja na listama nema.

- Očito  su do zadnjih trenutaka trajali pregovori gospođe Petir s HDZ-om pa kada ti pregovori nisu realizirani u smislu da ona bude na njihovoj listi, ona se odlučila na samostalan nastup. Vidjet ćemo hoće li uspjeti prikupiti dovoljno potpisa. Možda se očekivalo da će ministrica Žalac biti jedna od liderica HDZ-ove liste, ali s obzirom na ono što se dogodilo očito je premijer Plenković donio drugačiju odluku - rekao je.

Relković smatra da dobar dio stranaka osim HDZ-a i SDP-a ovo doživljava kao trening i dokazivanje za uvod u parlamentarne izbore i da će se to vidjeti i po temama koje će biti nametane.

- Mislim da smo mi u jednoj sizofreniji političkih poruka. Europski izbori bi trebali biti izbori u kojima bismo mi kada sebe definiramo trebali znati što smo, a naši se, pa čak to čujem i od jednog SDP-a, idu natjecati tko će biti veći Hrvat u Europskom parlementu, tko će biti veći suverenist.

Što se tiče lista, Relković kaže da je iznenađenje što su u HDZ-u bili prisiljeni raditi ovakvu listu zbog situacija koje su se događale s ministricom Žalac i možda, smatra, Karlo Resler ne bi ovako ipak vodio listu, ali bi bio visoko na listi. Iznenadilo ga je i ovo, kako je rekao, SDP-ovo poigravanje s povratkom Mirele Holy, koje je možda i stabiliziralo sada situaciju što se tiče nekakvog rejtinga u SDP-u.

Šalaj smatra da će HDZ osvojiti minimalno 5 mandata, a postoji šansa da će osvojiti i 6. što bi bilo za stranku i za premijera Plenkovića u ovom trenutku kada su na nacionalnoj razini na vlasti, zapravo odličan rezultat.

- Vidjet ćemo hoće li ovakva lista uspjeti mobilizirati birače HDZ-a da taj dan izađu na izbore. Ako to uspiju, a odaziv bude nizak kao što je bio nizak na prethodnim europarlamentarnim izborima, onda ćemo reći da je premijer Plenković preuzeo na neki način kontrolu nad strankom. Jer evo i s ovakvom listom može ostvariti zapravo jedan jako dobar rezultat - rekao je Šalaj.

Relković napominje da ćemo na ovim izborima imati puno više opcija koje će htjeti doći do mandata uz HDZ i SDP.

- Imat ćemo jako puno onih koji će s pola posto ulaziti ili ispadati. Živi zid je u trendu pada već mjesecima a imaju vjerojatno publiku koja puno manje izlazi. Amsterdamska koalicija, čini mi se nego Živi zid. Ali onda su tu i Most i Neovisni za Hrvatsku koji su raskoljeni od suverenista, ali i jedni i drugi su na oko 4%. I Bandić je složio određenu ekipu, uvijek može sa svojim stabilnim dijelom biti u igri. Imamo također, ne znamo dokle će prodrijeti Dalija Orešković, krenula je dobro, ali sada je nekakva stagnacija. I napokon se pojavio u anketama i sudac Kolakušić - kazao je Relković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!