13:41 / 06.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Što političari očekuju od novoizabranog predsjednika

Foto: montaža, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: montaža, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska je izabrala - Zoran Milanović novi je predsjednik Republike. Donosimo reakcije političara.
Hrvatska je izabrala - Zoran Milanović novi je predsjednik Republike. Donosimo reakcije političara.

- Novi predsjednik Hrvatske Zoran Milanović
- Pobjednički govor Zorana Milanovića
- Grabar-Kitarović: Želim uspjeh Milanoviću, to je u interesu Hrvatske 
- Plenković o budućem odnosu s Milanovićem


Vrdoljak: Vjerujem da će se Milanović boriti za naprednu Hrvatsku

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izrazio je uvjerenost da će Zoran Milanović svoju dužnost obavljati u skaldu s Ustavom i zakonom te da će se boriti za tolerantnu i naprednu Hrvatsku. Smatra kako je to je kompatibilno s politikom HNS-a pa će na temelju toga s njim i surađivati. Kohabitacija će, smatra, biti izazovna. Vjerujem da će biti u interesu RH i hrvatskih građana, rekao je Vrdoljak. Ocijenio je kako su na predsjedničkim izborima građani poručili ekstremistima i besadržajnim populistima da im je isteklo vrijeme i da se vraćamo u budućnost.

Bandić : Uvijek sam spreman na suradnju ako Milanović bude želio

- Čestitka pobjedniku. Najpametniji nauče iz tuđih grešaka, a manje pametni iz svojih grešaka, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Rekao je i da je spreman surađivati sa svima. "Bit će dobro. Uvijek sam spreman na suradnju ako bude želio", dodao je. Novinarima je poručio da će se načekati da izgubi u Zagrebu, a da je sve ostalo stvar demokracije. Dodao je i da je on uvijek na strani pobjednika i da je pobjednik - on, i to šest puta.

Mrak Taritaš: Suradnja predsjednika i premijera može biti odlična

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je da je na izborima pobijedio kandidat koji je bio dobar kandidat, zato što je odradio dobro kampanju i zato što je od početka do kraja kampanje govorio da će biti predsjednik svih građana i građanki RH. Veseli je da će "Hrvatska ići drukčijim putem". Smatra kako buduća suradnja predsjednika i premijera može biti odlična. Svatko od njih zna koje je njihovo polje djelovanja, rekla je Mrak Taritaš i ustvrdila da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović četiri petine svoga mandata napadala Vladu.

Pupovac: Mnogo je važnije kako će surađivati "dva brda - Pantovčak i Gradec"

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u ponedjeljak da je manje važno kako će on surađivati s novim predsjednikom države a da je mnogo važnije kako će surađivati "dva brda - Pantovčak i Gradec".

- To je za Hrvatsku od velike važnosti i velike potrebe, rekao je Pupovac, izrazivši uvjerenost da dijeli osjećaj s  najvećim dijelom hrvatskih građana, a u skladu s porukama novoizabranog predsjednika i aktualne predsjednice koje su sinoć poslali, a to je dijalog, sporazumijevanje i rad na tome. To je, smatra, da društvo živi u atmosferi dijaloga, sporazumijevanja jer smo previše energije potrošili na sukobima, svađama, a one nisu donosile gotovo ništa dobro.

Očekuje da Hrvatska postigne i tu vrstu političke kulture, tu vrstu političke odgovornosti, podijeljene političke odgovornosti između Vlade i predsjednika Republike. Podsjetio je kako je položaj Srba u Hrvatskoj opisao predsjednik SNV-a Boris Milošević osvrćući se, kako je rekao, na neke nemile događaje iz 2019. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!