Što proglašenje gospodarskog pojasa znači za Hrvatsku

06:43 / 02.12.2020.

Autor: U mreži prvog/HRT/E.L.S.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Što proglašenje gospodarskog pojasa znači za Hrvatsku i za njezine susjede, kada će stupiti na snagu i kakve će posljedice imati?
Hrvatska će konačno proglasiti isključivi gospodarski pojas – odluka je to koja se dugo čekala, a kojoj je prethodila talijanska najava proglašenja gospodarskog pojasa.

➡️ HDZ najavio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu 
➡️ Slovenija prati događaje oko proglašenja gospodarskog pojasa

Domagoj Hajduković
, predsjednik Odbora za europske poslove SDP-ov objasnio je u emisiji U mreži prvog objasnio zašto se sve to događa upravo sada:

- Najprije zbog talijanske strane, njihova je to inicijativa s kojom namjeravaju zaštiti svoj dio Jadrana. Za razliku od Hrvatske oni nemaju ZERP, koji je kod nas donesen 2003. za vrijeme Račanove vlade i štiti naše more. Doduše kasnijim odlukama se izuzimaju države EU-a, ali ga štiti od ostalih država. Tako i Italija želi zaštiti svoje more, najviše od Albanije, od albanske ribarske flote. Nama to isto odgovara jer ribe ne poznaju granice. - kazao je Hajduković.

Sporna Slovenija?

Ono što je sporno je Slovenija, istaknuo je Hajduković i naglasio da ako s Italijom graničnih sporova ne postoje, postoje sa Slovenijom i pitanje je hoćemo li isključivi gospodarski pojas proglašavati po granicama kojima mi tvrdimo da postoje ili one koje je odredila arbitraža. Ako učinimo ono drugo, defacto ćemo priznati arbitražu koju nije prihvatio Hrvatski sabor, upozorio je.

Oko isključivog gospodarskog pojasa padale teške riječi

Nikola Grmoja iz Mosta nezavisnih lista je podsjetio da je bilo mnogo nesuglasica u hrvatskoj politici upravo oko zaštite našeg Jadrana i da je Most zadnjih 5 godina politička opcija koja je najviše na tome inzistirala - čak tri puta u Saboru je bila u proceduri njihova odluka o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, a svaki put je bila odbačena. Kaže da su oko toga pale teške riječi mnogo puta. - Studija Europske komisije iz 2013. pokazuje da je Hrvatska zbog neproglašenja isključivog gospodarskog pojasa gubila oko 1,5 milijardi kuna. I sada kada je Italija odlučila ići u proglašenje, tada se mi priključujemo toj inicijativi. Dobro je da Vlada odgovori zašto cijelo ovo vrijeme nije išla u tom smjeru - poručio je Grmoja.

Veliki i važan trenutak

Državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić smatra da je to zaista veliki i važan trenutak jer iako imamo ZERP, s ovim zaokružujemo nastojanja koja je Hrvatska iskazivala još od 2003. godine.

- S Italijom smo dogovorili početi razgovore o razgraničenju, to je zahtjevan postupak, ali smatram da ne bi trebao dugo trajati jer već imamo razgraničen epikontinentalni pojas i bilo bi logično da naše razgraničenje slijedi upravo tu crtu. Ne vjerujem da će biti problema tijekom pregovaranja. Što se tiče Slovenije, mi smo to diskretno najavili i Sloveniji. Ova arbitražna odluka koja Hrvatska ne prihvaća, ali prihvaća Slovenija, jasno je potvrdila da Slovenija nema nikakvih posebnih prava u našem ZERP-u i kako slovenska vlada prihvaća arbitražu, ne bi trebali imati nešto protiv proglašavanja isključivog gospodarskog pojasa, to je sve područje mora koje se proteže ispred naše obale prema Italije - objasnila je.

Grmoji nije jasno zašto je Hrvatska koja je do sada mnogo puta pokazala da ne želi proglasiti isključivi gospodarski pojas, odjednom prihvatila talijansku ponudu da se to učini.

- Plenković je rekao da se tome protivi i da je to beskorisno, predsjednik kluba Branko Bačić je rekao da je to štetno i može utjecati na odnose sa susjedima a sada govorite da će Hrvatska i naši ribari imati koristi od uređenje situacije - napomenuo je.

Velika korist za ribare

Odgovorila mu je Metelko Zgombić naglašavajući da je velika vrijednost to što će Italija svoj dio zatvoriti, proglasit će gospodarski pojas i time ćemo izbaciti iz cijelog Jadrana ribare iz trećih zemalja. To će biti najveća korist za naše ribare, napomenula je i istaknula da će EK moći donositi i i neka pravila o uređenju ribarenja s talijanske strane.

Iskoristiti benefite

Hajduković je naglasio da nama zapravo itekako odgovara sve što sada Italija radi. Pitanje je, kaže, hoće li Vlada, naši operativni programi, nacionalna razvojna strategija i sve ostalo dati taj zamah našem već posrnulom ribarstvu da ove benefite iskoristi.

- Nažalost od svega što smo do sada vidjeli - nesnalaženje, nedostatak vizije i dugoročnog planiranja od ove Vlade, sumnjam - izjavio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!