Što sa zaraženim kozama na Unijama?

16.03.2023.

20:34

Autor: I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Divlje koze

Divlje koze

Foto: Dnevnik / HRT

Stanovnici Unija posljednjih godina muku muče s divljim kozama. Petstotinjak ih slobodno luta otokom, a prošlog je mjeseca, zbog kontrole njihova broja, dio populacije usmrćen. U uzorcima poslanima na analizu potvrđena je prisutnost bakterije, uzročnika Q-groznice.

Ruše suhozide, uništavaju pašu ovcama i potencijalno prenose zarazu.

- Te životinje znale su ovu zimu i u više navrata umirati u selu. Znači, preko noći samo nađete dve, tri lešine u dvorištima friško uginutih koza, rekao je predsjednik MO-a Unije Robert Nikolić.

Nakon apela stanovnika, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje o odstrelu.

- Traju upravo konzultacije preko lovačkog saveza da dođe što veći broj lovaca na otok Unije u sljedećih petnaestak dana i da se odstrijeli što veći broj jedinki koza, kaže Nikolić.

Petstotinjak divljih koza slobodno šeće otokom i ugrožava drugu stoku.

- Rekli su nam da obratimo pažnju na ovce, ako primjetimo da koja ovca pobaci i to da moramo zabilježiti i da im javimo. Hvala Bogu, za sada, toga nema, kaže poljoprivrednica Kristina Bosca.

Lovci su početkom veljače usmrtili 16 koza. Kod 11 je životinja serološki nalaz na bakteriju koja izaziva Q-groznicu bio pozitivan.

- Kod slobodnoživućih koza s Unija pretražena je krv, a nalaz specifičnih protutijela u krvi govori da je životinja bila u kontaktu s uzročnikom, a ne da je akutno bolesna, priopćeno je.

Smanjena je tako mogućnost zaraze, no za odvoz takvih strvina propisana je posebna procedura. Troškove će snositi Grad Mali Lošinj i Primorsko-goranska županija.

- Definira se cijena, odnosno nekakav oblik prijevoza s obzirom da se radi o većoj količini tih divljih koza. Sad se to nastoji prekalkulirati, odnosno, pretvoriti u broj odvoza koji će eventualno biti potreban, rekla je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Srećom, opasnosti za ljude, zasad, nema.

- Podaci epidemiološke službe ne govore u prilog tome da su ljudi bili izloženi. Za sada nemamo niti sumnje, niti dokaza Q groznice povezane s otokom Unijama, rekao je Dobrica Rončević, epidemiolog, NZJZ PGŽ-a.

Simptomi mogu biti slični gripi, uz upalu pluća, a u većini su slučajeva blagi i mogu proći nezapaženo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!