Što se događa s obnovom nakon potresa u gradu Zagrebu?

14.09.2022.

08:16

Autor: Krešimir Volarević/Dobro jutro Hrvatska/I.Z./HRT

 U Zagrebu još nije započela obnova stradalih građevina u centru grada

U Zagrebu još nije započela obnova stradalih građevina u centru grada

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Snažan potres u Zagrebu dogodio se prije dvije i pol godine, neke zgrade se obnavljaju, ali većina oštećenih objekata još uvijek čeka da obnova počne. Ravnateljica Fonda za obnovu Snežana Penović kazala je u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako se na početak obnove dugo čekalo, ali da je sada sve krenulo. Dodala je kako u ovom trenutku postoji četrdesetak gradilišta, koja su završena ili su u tijeku.

  Penović: Najviše se obnavlja u samom centru Zagreba

- U nabavi imamo šezdesetak lokacija za izvođenje radova. Rekla bih da ćemo uskoro suočiti s problemima kao što su regulacija prometa u centru grada, poručila je Penović.

Naglasila je da se najviše obnavlja u samom centru Zagreba, ali i na obroncima glavnog grada, primjerice u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dodala je kako Fond radi na uklanjanju obiteljskih kuća koje su oštećene u potresu.

- Za sada smo uklonili trideset zgrada, u sljedeća tri tjedna imamo u planu ukloniti još dvadeset. Natječaj za izvođenje radova uklanjanja je za tristotinjak kuća. To je jedno objedinjeno uklanjanje, odnosno objedinjeni natječaj, koji je pri samom završetku. Tako da planiramo ugovoriti radove uklanjanja za sve obiteljske kuće koje su oštećene i koje je potrebno ukloniti, a za koje ministarstvo i fond ima zahtjeve, odnosno odluke, rekla je ravnateljica Fonda za obnovu.

"Potencira se samoobnova"

Građani vrlo često spominju da su veliki problem zabatni zidovi i dimnjaci. Penović je kazala da popravak zabatnih zidova i dimnjaka, odnosno popravak nekonstrukcijskih elemenata, uz pomoć ministarstva, Fond za obnovu isplatio je preko 120 milijuna kuna za više od dvije tisuća zgrada na kojima su suvlasnici sami izvršili obnovu.

No, to je samo jedan dio i još uvijek se na tome radi, jer ljudi i dalje popravljaju i dostavljaju administraciju u ministarstvo, a fond isplaćuje ta sredstva, odnosno opravdane troškove.

- Drugi dio vezan za popravak dimnjaka i zabatnih zidova je nešto što je Fondu za obnovu u zadnjoj izmjeni Zakona o obnovi nakon potresa, dato u zadatak da u neorganiziranoj obnovi nekonstrukcijskih elemenata, prikupi na javnim pozivima zahtjeve. Fond je prikupio 1400 zahtjeva, koji su u fazi rješavanja. Tu je i oko 350 projektiranja, koja su u tijeku. Kreće se u radove, već se radi na jedanaest, dvanaest gradilišta, istaknula je.

Penović je naglasila kako je obnova zahtjevan posao, te da su se unatrag par mjeseci održavali sastanci s predstavnicima zgrada. Fond za obnovu je u stalnom kontaktu s njima, te im pomaže kako bi se postupak same obnove ubrzao.

Ravnateljica Fonda za obnovu rekla je kako se novim izmjenama programa mjera potencira samoobnova, jer je puno zgrada oštećeno.

Penović je dodala da obnova dugo traje, ali da su mnogi čimbenici na to utjecali, od promjena zakona, do povećanja cijena građevinskog materijala.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!