08:04 / 19.09.2019.

Autor: Ivana Šilović/HRT

Što se događa u splitskom zatvoru na Bilicama?

-

-

Foto: - / -

To pitanje posebno je aktualno nakon smrti 18-godišnjaka. Zatvor je pretrpan, a poseban je problem sprečavanje unošenja nedopuštenih stvari, u prvom redu opijata.
Što se događa u splitskom zatvoru na Bilicama? To pitanje posebno je aktualno nakon smrti osamnaestogodišnjaka. Zatvor je konstantno pretrpan i to je jedan od razloga mnogih problema -  posebno u osiguranju i sprečavanju unošenja nedopuštenih stvari, u prvom redu opijata.

Tu je i slučaj u kojem je grupa zatvorenika zlostavljala i ucjenjivala drugog zatvorenika. Informacije su šture, a USKOK je pokrenuo istragu "protiv pripadnika zločinačkog udruženja koji su u razdoblju od 3. do 12. kolovoza 2019., u prostorijama Zatvora u Splitu, prijeteći da će mu silovati sestru i djevojku, zatražili od jednog istražnog zatvorenika da im u roku od tri dana plati iznos od 15.000 kuna, iako su znali da prema njima ni po kojem osnovu nema nikakvih dugovanja...".

Ne stišavaju se reakcije ni nakon nedavne smrti 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića. Odvjetnik obitelji Vinko Ljubičić čeka nalaz obdukcije. Kazao je kako trenutačno ne može točno ustvrditi gdje je bio pretežiti propust, ali smatra da je tretman Kristianova boravka kako u istražnom zatvoru i za vrijeme izdržavanja kazne bio "pogrešan i nedovoljno kvalitetan".

- Osobno sam u Splitu bio, razgovarao sam sa svim sudionicima od upravitelja, liječnice, ljudi koji su bili s njim u ćeliji, mogu reći da je polovinu koliko je bio u sustavu, bio u bolnici. Čeka se zadnji obdukcijski nalaz, a ako ima bilo kakve veze posljedične s našim sustavom, mi ćemo poduzeti mjere, odgovarao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru. Kristian je bio tri puta po 15 dana u bolnici, a vraćao se u iste uvjete. To je za odvjetnika Ljubičića "krucijalni propust". Je li se dogodio propust pri pisanju nepravomoćne presude Općinskog suda u Splitu, u kojoj je utvrđeno niz nepravilnosti poput pogreške vezane za imene pokojnika, otkrit će daljnja istraga - na sudu i u zatvoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!