20:33 / 02.03.2020.

Autor: Tema dana/IMS/HRT

Što se dogodilo u Italiji, jesu li zakasnili?

-

-

Foto: - / -

Razina rizika u Europi od koronavirusa podignuta je od umjerene na povišenu. U Uniji raste broj zaraženih i popeo se na 2 tisuće i 100.
Razina rizika u Europi od koronavirusa podignuta je od umjerene na povišenu. U Uniji raste broj zaraženih i popeo se na 2 tisuće i 100. Trideset i osmero ih je umrlo, a najviše u Italiji, trideset i petero. Ondje je i najviše zaraženih, čak 1.700.  Situaciju je u Temi dana analizirao docent Roko Čivljak, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Čivljak je istaknuo kako je teško predvidjeti u kojem će pravcu epidemija krenuti, no očekuje da će se uspjeti zadržati sve snage koje su aktivirane u borbi protiv ove epidemije, te kako će se brzo otkriti zaražene osobe, staviti ih u izolaciju i tako spriječiti širenje epidemije u Hrvatskoj.

Naglasio je kako se obavezno moraju testirati osobe koje dolaze iz područja koja su zahvaćena epidemijom, ako imaju simptome bolesti.

- Potrebno je da se na testiranje upute osobe koje imaju epidemiološki kriterij i klinički kriterij da imaju neke od simptoma respiratorne infekcije, istaknuo je. Rekao je kako je dobro izbjeći rukovanje i bilo kakve nepotrebne kontakte, ali bez obzira nato kada se dođe kući, moraju se oprati ruke vodom i sapunom ili alkoholnim dezinficijensom. Čivljak je naglasio kako se ne zna što se dogodilo u Italiji i zašto se epidemija kod njih proširila u toj mjeri.

- Pretpostavlja se da su prvi slučajevi zaraze u Italiji previđeni i kada se epidemija počela širiti, očito je da je već određeni broj ljudi bio u kontaktu s virusom i sada se događaju ovakve velike brojke zaraženih, rekao je Čivljak.

Istaknuo je kako epidemiolozi već godinama upozoravaju na to da povećane migracije predstavljaju povećani rizik širenja zaraznih bolesti, te je to nešto s čime se suočavamo ne samo u ovoj migrantskoj krizi, nego i zbog velikih putovanja kojih prije 50 ili 100 godina nije bilo.

- Zato apeliram na provođenje mjera predostrožnosti u svim putovanjima, kako turističkim, tako i migracijskim. Svatko tko ne opere ruke može ugroziti svog prijatelja, susjeda ili člana obitelji i ne bi stigmatizirao migrante kao populaciju koja manje provodi higijenske mjere. Dužni smo imigrantima omogućiti da zadovolje higijenske potrebe, naglasio je Čivljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!