09:42 / 08.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Što se to događa s našom djecom?

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Djeci treba ljudski kontakt, treba im emocija koja ide uz to. Onda su oni spremni učiti, smatra dr. Polona Bencun Gumzej, liječnica i psihoterapeutkinja.
U javnosti je odjeknuo slučaj koji u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi. Učenik je užarenim predmetom u obliku slova 'u' žigosao školsku kolegicu i kolegu. Na policiji je završio maloljetnik koji je prijetio smrću djevojci koju je brutalno pretukao Daruvarac. Dvojica maloljetnika bježala su policiji, vozili su automobil bez vozačke i posjedovali drogu.

- Svjedočenje napadnute učenice i njezina oca
- Policija privela maloljetnika koji je mladoj Zadranki prijetio ubojstvom 

Što se to događa s našom djecom i u našem društvu u Studiju 4 govorila je dr. Polona Bencun Gumzej, liječnica i psihoterapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladima i obiteljima.

- Djeca u zadnjih dvadeset godina odrastaju u jednom potpuno drugom svijetu od onog u kojemu smo mi odrastali. Taj svijet je podijeljen na dva dijela - realni i virtualni svijet koji je puno atraktivniji i brži. Tamo ne moraš ništa raditi da 'postao nešto'. Izložen si 'amerikanizaciji, kardašijanizaciji' a najdostupnije je nasilje, kazala je. Dodala je kako vijesti o nasilništvima izazivaju puno više pažnje od primjerice - djece koja osvajaju medalje na učeničkim olimpijadama.

- Mi ne educiramo djecu dovoljno da se snalaze u tome, ne odgojamo dovoljno mladiće da prepoznaju što se s njima događa. Dječak od 15 16 godina može se potvrditi u uškoli, pto je jako teško. Ako nije dobar u školi ostaje mu sport. Ako nije ni u tome - ostaju mu cure. Ako zakaže u sva ta tri aspekta - ostaje mu identifikacija s tzv. 'moćnim osobama' i ona crna zona s drogom i kriminalom, naglasila je.Osvrčući se na učenika koji je žigosao svoju kolegicu i kolegu rekla je kako taj primjer pokazuje i nepripremljenost školskog sustava. Danas imamo "djecu koja ne prstaju na autoritet iz uloge, tipa - ja sam profesor i ti imaš šutjeti". Školsko osoblje treba imati vještine - kako rješavati konflikte i kako voditi grupu agresivnih tinejdžera, smatra.

- Profesorima nije lako. Potplaćeni su a nemaju dovoljno vještina nositi se sa generacijama koje dolaze. Učiteljica nije primjetila da se u razredu nešto događa. Ravnatelj se nije snašao, nije primjetio stvari 'ispod površine'. Mi se bavimo sadržajem, znanjem i ocjenama, a nitko se zapravo ne bavi onime što se ustvari događa s djecom, kazala je Polona Bencun Gumzej.

- Mi imamo mogućnost ljudskog kontakta koja daje ogromnu moć. Djeci treba ljudski kontakt, treba im emocija koja ide uz to. Onda su oni spremni učiti. Učitelji ne mogu biti bolji od virtualnog svijeta, ali nemaju dovoljnu edukaciju kako bi se nosili s grupom, dodala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!