Što smrdi u Mandalini i Podsolarskom?

28.07.2020.

22:10

Autor: Borka Juras Slamić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Prometno je u Vrnaži. Prazne se cisterne s fekalijama. Smrad se širi uvalom.
Šibenski SDP sazvao je konferenciju za novinare zbog smrada koji se širi iz gradske četvrti Mandalina. Upozorili su još jednom i na isti problem koji se godinama ponavlja i u Podsolarskom te zatražili od gradske vlasti da te probleme hitno riješi.

Prometno je u Vrnaži. Prazne se cisterne s fekalijama. Smrad se širi uvalom.

- Ajme majko to davi, davi... Ono nekad kad puhne lagani jugo, mi ovde ne možemo živjeti. Baš toliko, baš truje. Onda se pokupimo i idemo ća, nemo'š tu stat, govori Nikola Knežić.

- Evo sad dva tri dana sam bio, jedan, možda dva puta ovdje dok istovaraju. Nešto se čuje malo, ali šta ja znam. Nekad da, nekad ne, a možda i ne obraćam pažnju pa ne čujem, dodaje Ivica Juras.

No, mnogima smeta i žale se gradskom SDP-u, tvrde oni - pa stoga sazivaju konferenciju za novinare s koje se na gradsku vlast obrušio Tonči Restović.

- Prestanite sebi graditi spomenike. Napravili ste ih već dovoljno. Idemo početi dizati kredite i raditi projekte koji su od interesa građana grada Šibenika. Riješite ovaj smrad, kojega je sve više u gradu, kaže. Točnije, u Mandalini i Podsolarskom, poručuje.

No u Mandalini, tvrde u šibenskom vodovodu, ne uzrokuju fekalije smrad. Problem je u rekonstrukciji crpne stanice i smrada će biti dok se radovi ne završe. U Podsolarskom pak godinama smrdi zbog nakupljanja plinova u pročistaču. U projektu aglomeracije napravljen je novi tlačni cjevovod manjeg profila koji će pomoći.

- Konačno rješenje će biti dogradnja i rekonstrukcija uređaja s biloškim tretmanom otpadnih voda i s ovim pretpostavkama koje smo napravili i u crpnoj stanici i s dovodnim cjevovodom to ćemo konačno riješiri, tvrdi direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Frane Malenica.

U najgorem slučaju - za tri godine. A godine će, po svemu sudeći, trebati i za nogostup od željezničke postaje do Policijske uprave:

- Doći pješke ovdje uistinu je uspjeh. Stoga još jednom upozoravamo na problem koji se ovdje događa. Sve je dobro dok netko ne nastrada, a onda su svi u problemu, upozorava potpredsjednik GO-a SDP-a Šibenik Ivan Rajić.

U gradskoj upravi, kažu, svjesni su problema, no bit će riješen onda kada obližnja vojarna bude dana gradu na korištenje - jer tek tada, tvrde, bit će mjesta i za nogostup.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!