09:39 / 26.11.2021.

Autor: T.V./HRT

Selak Raspudić: Moramo se resetirati kako društvo ne bi skrenulo u još dublje podjele

Poligraf

Poligraf

Foto: HR / HRT

O tome što stoji u referendumskim pitanjima kojima Most želi ukinuti COVID potvrde i ovlasti Stožera civilne zaštite, mogu li ona proći na Ustavnom sudu te kolike će biti kazne za nepoštovanje odredbe o kovid-potvrdama razgovaralo se u emisiji Hrvatskog radija Poligraf. U njemu su gostovali Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta, Damir Habijan iz HDZ-a i Arsen Bauk iz SDP-a.

Damir Habijan iz HDZ-a objasnio je što donose Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

- Kao što je rekao ministar Malenica zakon predviđa novčane kazne u iznosu od 30 do 50 tisuća kuna za sve one koje se neće pridržavati mjera vezanih za COVID potvrde. Tu se prije svega misli na tijela državne uprave i lokalne čelnike, dakle odgovorne osobe. - Mislim da su to nužne mjere koje bi trebalo uvesti kako bi poduprli nastojanja i Vlade i Stožera da pokušamo završiti ovaj četvrti val pandemije, poručio je Habijan dodavši da mora postojati određena disciplina.

Ustvrdio je kako Republika Hrvatska cijelog trajanja ove pandemije ima jedne od najliberalnijih mjera, pogotovu tijekom ljeta i turističke sezone.

- Neki vid mjera mora postojati. Ja stvarno mislim da je ovo neka verzija "light" mjera i ne mogu razumjeti da netko može imati nešto protiv ovog sustava, kaže. 

SDP-ov Arsen Bauk je rekao kako će biti zanimljivo vidjeti kako će postupiti osiguranje Ureda predsjednika, odnosno vojska, ako im dođu inspektori provjeriti kontroliraju se COVID potvrde.

- Ali niti u tom slučaju neće biti odgovoran predsjednik već predstojnik Ureda predsjednika, a kako je ona porijeklom s Brača neće mu biti problem niti štedjeti, našalio se Bauk.

Poručio je da je uobičajena praksa kada se nešto uvede da se za nepoštivanje istoga snose sankcije.

- Ovo što je do sada bilo s COVID potvrdama je očito preporuka, nije bilo sankcija. Ovo mi je ne znam koji puta da na ulazi na HRT pokazujem COVID potvrdu, da toga nije bilo ušao bi bez nje. Dakle, HRT to provodi, Hrvatski sabor provodi, a i da nisu provodili ne bi bilo sankcija. ada će biti sankcija. Na Ustavnom sudu su već neki podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti COVID potvrda, bilo bi dobro da se Ustavni sud o tome očita prije nego Sabor donese zakon o kaznama da s pravne strane sve bude pokriveno, poručio je.

- Što se tiče smisla COVID potvrda ja ih i dalje ne doživljavam kao sredstvo za zaustavljanje pandemije već kao soft način da se građane natjera na cijepljenje. Protiv cijepljenja nemam ništa pa nisam niti toliko protivnik COVID potvrda kao neki drugi, dodao je.

Damir Habijan je negativno odgovorio na pitanje je li Stožer parapolitički tijelo i ustvari paravan da Vlada ne preuzme odgovornost za upravljanje državom tijekom ove COVID krize.

- Naravno da nije. To su floskule i populizam koji slušamo od strane nekih oporbenih zastupnika. Imamo jednu izvanrednu situaciju koja traje gotovo dvije godine. I sad zamislite da Sabor u kojem su zastupljene sve političke opcije, upravlja ovom krizom, da ono na dnevnoj bazi raspravlja o tome kako će se voditi ova kriza i koje će se mjere donositi. Upravo zato postoji Stožer civilne zaštite da boi u njemu bile zastupljene stručne osobe koje upravljaju ovom krizom. Meni je nevjerojatno da se uopće predlaže da Sabor na dnevnoj bazi raspravlja o tome koje će se mjere provoditi i da neki način oduzima ovlasti izvršnoj vlasti. Zamislite samo kako bi to izgledalo, rekao je Habijan.

U raspravu se zatim uključila i Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta koja je kasnila u emisiju zbog velike gužve u prometu.

- Nekako mi se čini da je najjeftiniji populizam i demagogija stalno govoriti da je nešto populizam i demagogija. To je tih nekoliko floskula koje HDZ ima u svom, moram reći, opskurnom repertoaru. Ako tako krenemo nećemo imati dijalog o bilo kojoj temi, poručila je odmah na početku.

Selak Raspudić je nastavila o referendumskim pitanjima koje će ponuditi građanima.

- Nije ništa komplicirano u pitanju, zapravo je vrlo jednostavno - ta su dva pitanja u jednom dvokoraku potreban da bi ostvarili naš cilj, a to je da se promijeni način odlučivanja tijekom ove pandemija. Mislim da je to cilj i svih građana koji su izrazili opravdano nezadovoljstvo radom Stožera - i onih koji su cijepljeni i onih koji su necijepljeni i onih kojima mjere nisu dovoljno restriktivne i onih kojima nisu. Ono što je tim ljudima zajedničko, a po brojnim pitanjima se razilaze, jest jedna opravdana kritika nedosljednosti i nelogičnosti mjera te njihove politizacije od samog početka do danas. Pojednostavljeno, naša pitanja znače dvije stvari. Prvo pitanje zapravo odražava duh Ustava koji ukazuje na to da kada dođu izvanredne situacije trebamo odlučivati zajednički. Nije slučajno da članak 17. Ustava RH, koji se kolokvijalno naziva Izvanredno stanje, uveo dvotrećinsku većinu u Saboru koja je potrebna za odlučivanje. Ona nam govori o tome da se mi u ovoj krizi zajedno moramo dogovoriti oko toga što je najbolje za društvo u cjelini, a unutar ove krize to se propustilo učiniti. Mi ustvari u ovoj krizi želimo osnažiti demokraciji, a ne ići prema autokraciji što je HDZ-ova intencija. Posebno tu mislim na najavu uvođenja tzv. 2G modela gdje bi se izbacilo testiranje, gdje će biti isključivo cijepljeni ili preboljeli u određenom roku, što je defacto onda prisilno cijepljenje, ustvrdila je.

Selak Raspudić je objasnila da njihova namjera nije da sabor odlučuje o svim mjerama primjerice dezinfekciji nekog prostora već da odlučuje o mjerama koje se odnose na ograničavanje prava i sloboda pojedinca.

- Pojednostavljeno - to su vam mjere poput COVID potvrda. A ovom drugom dijelu pitanja to se samo produbljuje iz formalno-pravnih razloga - kada se radi o ograničavanju prava i sloboda, što je i politička odluka, da o tome ne odlučuje stožer već Sabor i da ova protuzakonita odluka ili odluka koja će tek postati zakonita, odluka o tzv. COVID potvrdama bi se stavila van snage u roku od 30 dana, objasnila je.  

Odgovorio joj je HDZ-ov Damir Habijan.

- Ako pogledamo članak 17. on zapravo u sebi već sada sadrži ovo što Selak Raspudić predlaže, dakle nema potrebe da se taj članak mijenja. S druge strane, Ustavni je sud u svojoj odluci jasno rekao da je na Hrvatskom saboru da donese odluku hoće li u ovoj situaciji postupiti po članku 16 ili po članku 17. Hrvatski je sabor odlučio postupiti po članku 16. Ustava RH i Ustavni sud je vrlo jasno rekao da on ne može nalagati Hrvatskom saborsku kako će u tom slučaju postupiti. Ako govorima o Zakonu on je donijet u proljeće prošle godine u Hrvatskom saboru sa 108 glasova, dakle dvotrećinskom većinom. Treća stvar - meni nije jasno ako smatrate da bi Hrvatski sabor trebao postupati po članku 17., zašto to do sada niste predložili? Što vas je u tom sprječavalo? Zašto niste išli tim putem?, pitao je Habijan.

- Što se tiče prijedloga izmjene zakona, odnosno zakonodavnog referenduma, prva problematična stvar je zadiranje u temeljno ustavno načelo, a to je trodioba vlasti. Druga je stvar - vi ćete ovdje imati dvojaka mjerila za uvođenje određenih mjera, ovdje govorim o COVID potvrdama. Što je s drugim mjerama? I treća stvar je da se ovdje ne uvodi apsolutno ništa novo. Vrlo je jasno koji je cilj ovog referenduma, a to je jeftino skupljanje političkih poena, ustvrdio je.

Arsen Bauk smatra da će na Ustavnom sudu proći prvo pitanje, dok drugo neće.

- To u praksi znači da ako skupe dovoljno potpisa, mislim da se neće raspisati referendum i da će ovo prvo pitanje sam Sabor dopuniti, mislim da je benigno, a da će se u vezi ovog drugog pozvati na odluku Ustavnoga suda, kaže Bauk dodavši da bi bilo dobro, ako se može, da se uštedi oko 50 milijuna kuna koliko misli da košta referendum.

- Citat rečenice Ustavnoga suda koji su kolege spomenuli, je po mom mišljenju jedno od najglupljih rečenica koje je Ustavni sud stavio u neko svoje rješenje jer po tome je on praktički izbacio članak 17. iz Ustava jer niti jedan saziv Sabora ako je slobodan odlučivati hoće li postupiti po članku 16. ili članku 17. neće postupiti po ovom potonjem jer zašto bi se mučio s dvotrećinskom većinom ako ne mora. Mislim da su tu potpuno promašili smisao Ustava i volio bih jednom čuti njihovo objašnjenje. Ne smatram da su se sve mjere koje su donošene u ovoj epidemiji trebale donositi dvotrećinskom većinom, jedina koja se po mom mišljenju trebala tako donijeti jeste mjera zabrane kretanja između jedinica lokalne samouprave. To je bila jedna drastična i potpuno nepotrebna mjera, ustvrdio je Bauk.

Smatra da će Most uspjeti oko referenduma okupiti određeni broj građana jer pitanja nisu ideološka.

- Ovo je manje referendumska inicijativa zbog svog merituma, više je politička da se pokaže postoji li potencijal mobilizacije građana protiv ovakvog načina vođenja krize. Drugo pitanje je malo kompliciranije i mi ćemo u SDP-u pokušati analizirati postoji li možda nekih zamki unutar tog pitanja, poručio je Bauk.

Selak Raspudić mu je odgovorila da ovo nisu ideološka pitanja već pitanja koja u jednakoj mjeri mogu biti zadovoljavajuća i za one oko kojih sada nastaje prijepor, dakle cijepljenje i necijepljene, ako nisu zadovoljni načinom upravljanja ovom pandemijom.

- Mislim da su ova pitanja bitna, ne mogu predvidjeti uspjeh inicijative ali mi je drago da smo ju pokrenuli. A da društvo ne bi skrenulo u još dublje podjele - mi se moramo resetirati. Način odlučivanja se po našem mišljenju mora promijeniti. On se ne može promijeniti unutar saborske procedure jer nemamo dovoljan broj ruku, istaknula je.

Najavila je da potpise za referendum počinju skupljati iduće subote, da će to trajati dva tjedna te da im treba 374 tisuća potpisa. 

Na opetovanje pitanje voditelja Selak Raspudić je napokon odgovorila koji je njihov prijedlog kako suzbiti ovu pandemiju.

- Postoje dva puta - jedan je liberalan pristup pandemiji, drugi je konzervativan ili strog pristup pandemiji, to je ovo što Austrija sad radi. Očito je da si mi konzervativni pristup ne možemo priuštiti, očito je da nam preostaje ovaj drugi put koji je liberalan. I u tom liberalnom putu mi moramo biti, s jedne strane, epidemiološki učinkoviti, a s druge strane dosljedni, dakle ne možemo nikoga diskriminirati. Što to znači? Ja ću ponoviti - u ovoj konkretnoj situaciji dobro je da imamo cjepivo i da je ono dostupno. Tko će se htjeti cijepiti, cijepit će se i to treba biti stvar izbora. Ja nisam ovdje da namećem što oni trebaju činiti već da osluškujem što oni žele unutar ove pandemije. Od drugih mjera potrebno je uvesti što veći broj testiranja, budući da si zbog pogrešnog upravljanja resursima tijekom ove pandemije, ne možemo priuštiti testirati sve, onda trebamo testirati barem sve unutar osjetljivih ustanova. Ono na čemu trebamo raditi i ono što nam nedostaje jeste samoodgovornost. Nedostatak samoodgovornosti je rezultat kaotičnog upravljanja mjerama. Vi morate imati građane koji vam vjeruju da bi se oni pridržavali onih osnovni epidemioloških mjera. A ako imate taj liberalni pristup vi morate biti dosljedni i primjenjivati mjere na sve podjednako, ustvrdila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!