20:35 / 21.06.2019.

Autor: Dominique Bratović-Vela/D.M./HRT

Što strani stručnjaci misle o našoj Školi za život

Foto: arhiva, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: arhiva, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oko 85% ravnatelja i učitelja potpuno ili većinom podržava nove kurikule. Također, većina roditelja primijetila je pozitivne promjene u nastavi.
Stručnjaci iz šest zemalja proveli su od listopada prošle do veljače ove godine evaluaciju eksperimentalne faze kurikularne reforme u Hrvatskoj. Anketirali su više od tisuću učitelja i ravnatelja te više od tisuću tristo roditelja.

Oko 85% ravnatelja i učitelja potpuno ili većinom podržava nove kurikule. Također, većina roditelja primijetila je pozitivne promjene u nastavi. Zanimljivo - i strani stručnjaci prepoznali su iste probleme koje ističu i domaći kritičari.

Primjerice - da virtualne učionice ne mogu zamijeniti susrete s mentorima reforme pa su u Ministarstvu promijenili pristup. U pripremama za frontalnu reformu mnogo više se polaže na skupove uživo koji se održavaju u cijeloj Hrvatskoj!

Za dugoročan uspjeh reforme strani stručnjaci još preporučuju - ključno je ulagati u edukaciju i stručnu podršku učiteljima. A ne zaboravimo, i učiteljski sindikati poručuju - bez bolje plaćenog učitelja, i to do rujna - nema reforme, a o toj vrsti motivacije još se vode pregovori. 
Foto: arhiva, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: arhiva, Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!