Što su novo donijeli izbori u BiH?

09.10.2018.

09:00

Autor: M.M./HRT

default error photo
U emisiji "U mreži Prvog" razgovarali smo s Mirom Kovačom i Joškom Klisovićem, te diplomatom i novinarom Zlatkom Dizdarevićem iz Sarajeva.
Što su novo donijeli prekjučerašnji izbori u Bosni i Hercegovini? Hoće li se s obzirom na rezultate, kao i vrlo složen način njihove primjene, moći u razumnom roku uspostaviti vlast na svim razinama? Kakve su posljedice izbora na stanje u Bosni i Hercegovini, ali i na odnose sa susjedima?
U emisiji "U mreži Prvog" o tome smo razgovarali s zastupnicima u Hrvatskom saboru Mirom Kovačom i Joškom Klisovićem, te diplomatom i novinarom Zlatkom Dizdarevićem  iz Sarajeva.

Jesu li se mogli predvidjeti ovakvi rezultati izbora, Dizdarević je rekao kako misli da jesi i da nisu. Predvidjeli su oni koji su realni i znaju gdje živimo i u kakvom sistemu živimo. Oni koji su se ponadali da se nešto promijenilo da je ojačao jedan prodemokratski i višegrađanski blok, temeljem događanja recimo u Banjaluci pa čak i djelomično u Federaciji, vjerovali su da može biti drugačije, međutim očigledno je da je realnost još uvijek mnogo bliža onome što je do sada bilo nego ovome što se želi.

Milorad Dodik, ne samo da je ušao u Predsjedništvo, njegova kandidatkinja dobila je predsjedničke izbore u Republici Srpskoj, a njegova stranka zajedno sa pouzdanim koalicijskim partnerima ima natpolovičnu većinu. Znači li to učvršćivanje njegove uloge, pa možda i ona razarajuća uloga koju on sada može imati sa izbornim legitimitetom za cijelu Bosnu i Hercegovinu?

Naravno da može, s tim što nije baš potpuno sigurno i u slučaju Dodika i u slučaju ovih ostalih pobjednika da imaju automatski natpolovičnu većinu. I on zavisi jako mnogo zapravo od demokratskog narodnog saveza odnosno Marka Pavića koji jeste bio u izbornoj koaliciji, ali ne mora da znači da će biti zadovoljan onim što će mu oni tamo ponuditi. Njegova pozicija je takva da može tražiti što hoće. Ako mu Dodik ne da što hoće, onda se tu mogu otvoriti i neka druga pitanja. Tako je slično i sa ostalim i sa pobjednikom u Federaciji, pobjednicima zapravo na izborima SDA i HDZ, ali opet zavisi o tome tko će s kim biti spreman da koalira. Prema tome što se Republike Srpske tiče, dodatni problem je zapravo njegov argument koji on može da ima zbog situacije u Federaciji. Naime, zbog rezultata u Federaciji u ovom trenutku je blokiran proces koalicija, pogotovo formiranja Doma naroda što može da otegne kompletnu situaciju, oko toga tko će s kim i kako će. Republika Srpska može odmah da formira praktično svoje institucije i da uredi situaciju kod sebe da se to onda čini stabilnom, funkcionalnom za razliku od Federacije što će Dodiku ići, ono što kažu: "voda na mlin" dokazivanja kako je zapravo Republika Srpska jedini funkcionalni normalni dio Bosne i Hercegovine po svom unutrašnjem ustroju, a da je Federacija dokaz da Bosna i Hercegovina ne može da funkcionira što će naravno, silno ojačati njegovu secesionističku tezu. Dakle sa svim onim zaoštrenim provokativnim izjavama sa kojima je na kraju krajeva dobio i izbore. A jučer popodne govori da ne bi imao ništa protiv da uđe u koaliciju i sa SDA i sa HDZ-om na državnom nivou, rekao je Dizdarević.

Kovač je rekao da sve dok u Bosni i Hercegovini, posebno u Federaciji ne bude uspostavljen konsenzus između Hrvata i Bošnjaka, dok ne bude primijenjen novi izborni model, neće biti ravnopravnosti, bit će diskriminacije Hrvata.

U tekstu Dejtonskog sporazuma, koji je na kraju krajeva i ustav Bosne i Hercegovine, vrlo jasno stoji - predstavnik hrvatskoga naroda može biti bilo tko tko se izjašnjava kao Hrvat u BiH, a biraju se dva člana Federacije. Dakle, ne govori predstavnik Hrvata jer tada bi onda Hrvati isključivo birali svog člana predstavništva i tako da u ovom trenutku ustvari, kad malo dublje razmislite, ne može se govoriti o inžinjeringu jel se izbornom, ovdje su se stvari radile u okviru dopuštenog, ono što Ustav i izborna pravila dopuštaju. E sad, jesu li ona dobra ili loša to je druga priča. Dakle, očigledno da Hrvati u BiH, evo i Hrvatska smatra da nisu dobra, da se trebaju promijeniti kako bi hrvatski narod u BiH sam birao svoga predstavnika u tijelima vlasti, odnosno u predsjedništvu BiH. Da tome nije tako i dok je ovakav izborni zakon, dok je ovakav ustav, dakle ovo je defakto legitiman izbor, rekao je Klisović.

Prosvjedna šetnja u Mostaru zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH

U Mostaru će se popodne održati prosvjedna šetnja zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Komšić je izabran glasovima Bošnjaka, čime se gaze prava najmalobrojnijeg naroda, navodi se u pozivu neformalne facebook grupe "R.I.P. DEMOCRACY BiH", koja i organizira prosvjed. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!