15:13 / 27.04.2019.

Autor: Ivana Bilen Perić/I.H./HRT

Što su stranci naučili od hrvatskih vatrogasaca

-

-

Foto: - / -

Odabir Hrvatske kao domaćina vježbe nije slučajan. Hrvatska ima odgovarajuću tehniku te vrlo kvalitetne i educirane vatrogasce.
Prelet kanadera iznad Cresa, desantiranje vatrogasaca na požarište, prebacivanje stranih vatrogasnih ekipa brodom na novo požarište, čišćenje reciklažnog dvorišta od posljedica vatre - samo su neke od brojnih vježbi u kojima je sudjelovalo tristotinjak domaćih i stranih vatrogasaca tijekom trodnevne vježbe na Cresu.

Tomas Wussel
, koji je već trideset godina profesionalni vatrogasac i koji je gasio požare na mnogim terenima u Austriji, kaže kako mu je ovakva vježba izrazito važna. Nije isto gasiti požar na poznatom i posve nepoznatom terenu, ističe.

- Sve nam je novo - planine, ulice, drugačije je nego u Austriji. Važno je naučiti raditi s drugim jedinicama, kazao je.

Željko Mavrinac iz Javne vatrogasne postaje Grada Rijeke objašnjava da je problem u narječjima koja se koriste - imenima poput Predošćica, Pržić - koja stranci ne mogu ni izgovoriti. 

- I kada ih upućujete na te lokacije, treba vidjeti što mogu i kakva je interoperabilnost na stranom jeziku, kaže.

Upravo je to i cilj jer gasiti požar sve ove ekipe jako dobro znaju. Ono što je valjalo uvježbati jest snalaženje u nepoznatim uvjetima. Dođu li strane ekipe gasiti požar na neki od naših jadranskih otoka, ono što moraju znati jest, primjerice, plaćaju li trajekt ili imaju li pravo prednosti ukrcaja. Upravo se time i vodilo pri slaganju zadataka.

Hrvatska je bila domaćin ove međunarodne vježbe koja se prvi put organizira u povijesti  Europske unije. Vježba se provela u sklopu projekta EU-a "Romex" i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera.

Odabir Hrvatske kao domaćina vježbe nije slučajan. Hrvatska ima odgovarajuću tehniku te vrlo kvalitetne i educirane vatrogasce.

Operativno djelovanje vatrogasnih snaga na Cresu trajalo je 52 sata bez prekida kako bi se vidjelo je li Europa spremna za velike šumske požare kakvi su se nedavno dogodili u Švedskoj i Grčkoj. Uz vatrogasce, u vježbu su se uključile i zračne snage Republike Hrvatske.

Ovakvi projekti doprinos su ukupnoj sigurnosti građana Europske unije te osiguravaju viši stupanj njihove zaštite. A naše domaćinstvo još jednom potvrđuje kako su hrvatske snage spremne pomoći drugima i izvan granica svoje zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!