Što su zapravo čestice PM10 koje udišemo

21.01.2020.

09:01

Autor: M.M./HRT

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali smo o onečišćenju zraka u Zagrebu.
Što se događa ovih dana sa zrakom u Zagrebu? Povišene su vrijednosti lebdećih čestica. Na mjernim postajama na Jakuševcu, u Ulici grada Vukovara i u Dugavama indeks kvalitete protekli je tjedan pokazivao crveno. Zavod "Dr. Andrija Štampar" savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, pogotovo uz prometnice, i to djeci, trudnicama, starijima te onima koji imaju kronične bolesti srca, dišnog i krvožilnog sustava.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su dr. Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu i ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu, doc. dr. sc. Gordana Pehnec, predstojnica Jedinice za higijenu okoline na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, Dražen Štajduhar, načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa Ravnateljstva civilne zaštite i dr. sc. Matijana Jergović, dr. med., spec. epid. i ekolog iz Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar".- PM10 čestice su mješavina krutih i tekućih tvari koja je mikroskopski sitna i lebdi nošena zračnim strujama. U atmosferi se može zadržavati od nekoliko sati pa do mjesec ili dva. Prisutne su cijele godine, samo u različitim koncentracijama. Njihov sastavni dio mogu biti razne štetne tvari kao što su teški metali - olovo, nikal, arsen, kadim ili policiklički aromatski ugljikovodici koji su poznati po svojoj kancerogenosti, objasnila je doktorica Pehnec, istaknuvši da koncentracija onečišćenja varira i tijekom godine i tijekom dana, ali i da kvaliteta zraka ovisi od lokacije do lokacije.

Na pitanje je li situacija u Zagrebu alarmantna odgovorila je da nije.

- Zagreb ima zrak druge kategorije, no sličan problem postoji i u drugim većim gradovima Hrvatske, ali i Europe.  

- Urbane sredine su kompleksni okoliši u kojima različiti čimbenici iz različitih smjerova i načina mogu doprinijeti kroničnim bolestima. U zimskom periodu to je izraženije. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u Hrvatskoj 15 posto populacije grije se na energetski manje učinkovite načine, a to su kruta goriva, rekla je Jergović.

Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo je niz preporuka građanima Zagreba zbog povišenog onečišćenja zraka.

- Preporuke se svode na to da treba izbjegavati pojačane tjelesne aktivnosti, pogotovo na otvorenom prostoru, a prije svega se odnose na ranjive skupine kao što su djeca, trudnice, kronični bolesnici. Trebalo bi izbjegavati vozila i što više koristiti javni prijevoz da se smanji broj zagađivača, bilo bi dobro izbjegavati grijati stambene prostore krutim gorivom te nepotrebno boraviti u prostorima gdje inače imamo povećan broj lebdećih čestica - zadimljeni prostor, prostor gdje se koriste boje i lakovi, rekao je Štajduhar.

Na pitanje koji zdravstveni problemi mogu biti posljedica učinka različitih čimbenika iz okoliša doktorica Rožman rekla je da može doći do iritacije donjeg dišnog sustava.

- PM10 čestice trebale bi se profiltrirati u gornjem dišnom sustavu - nosu i sinusima i ne bi trebale uzrokovati neke dišne tegobe kod zdravih ljudi, ali kod ljudi koji već imaju neke kronične bolesti i kod osoba koje su alergične mogu izazvati iritaciju donjeg dišnog sustava i na taj način pogoršati njihovu osnovnu bolest.

Dodala je i da osim respiratornog trakta te čestice mogu cirkulacijom doći do kardiovaskularnih organa.

Istaknula je i da prilikom izlaska treba zaštititi usta i nos maramom ili maskom kako bi se spriječio direktan utjecaj.

Jergović je rekla da su sinoćnja mjerenja pokazala da su vrijednosti u Zagrebu u redu, ali da su u nekim dijelovima istočne Hrvatske bile prekoračene. Naglasila je i da je potrebno kontinuirano pratiti i mjeriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!