08:26 / 05.11.2019.

Autor: HRT

Što sve treba znati kad je riječ o gripi

Foto: ilustracija, Matija_Habljak_PIXSELL

Foto: ilustracija, Matija_Habljak_PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Studiju 4 o tome je govorila epidemiologinja Zvjezdana Lovrić iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.
Početak studenog prema tradiciji vrijeme je kada počinje cijepljenje protiv gripe u cijeloj Hrvatskoj. Uvijek nas ista pitanja zaokupljaju - ima li dovoljno cjepiva i hoće li nas preventivno cijepljenje spasiti od neugodnih zimskih virusa. U Studiju 4 o tome je govorila epidemiologinja Zvjezdana Lovrić iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Cijepljenje protiv gripe počinje sutra 6. 11. u zavodima za javno zdrvstvo i ordinacijama primarne medicine. Ove godine nabavljeno je četverovalentno cjepivo koje, a na temelju procjene Svjetske zdravstene organizacije - ima i soj infuluence tipa B. Nabavljeno je 360 tisuća doza cjepiva, kazala je Zvjezdana Lovrić.

Učinkovitost od 30 do 60 posto

Naglasila je da je cijepljenje najbolja prevencija same infekcije gripe. Sve ovisi od sezone do sezone, a podaci o učinkovitosti kreću se od 30 do 60 posto. Važno je, dodala je Lovrić - da se cijepe kronični bolesnici, ali i zdravstveni djelatnici. Kod njih je zaštita od 20 do 30 posto, ali to je značajno. Cjepivo je besplatno za djecu s kroničnim oboljenjima, a roditelji mogu djecu cijepiti u dogovoru s pedijatrima. U Zavodu za javno zdravstvo prve slučajeve gripe očekuju početkom prosinca, a vrhunac u siječnju ili početkom veljače. 

Gripa i toplo vrijeme

- Vezano za nuspojave cijepljenja one su lokalne, crvenilo i oteklina, a teže reakcije su zaista rijetke - u omjeru 1:1.000.000 i rjeđe, kazala je Lovrić. Dodala je da je jedna od glavnih karakteristika virusa gripe - njegova nepredvidivost pa nije željela govoriti o povezanosti širenja gripe i toplog vremena.

Pranje ruku, maske za lice ... 

- Ako je netko zabrinut, najbolje je da ode liječniku. Gripa nastupi naglo i sruši osobu u krevet, a kad se kaže da je netko 'prohodao' gripu, onda to najvjerojatnije nije bila gripa. Najbolja su preventiva cijepljenje i pranje ruku, a maske za lice mogu vrlo malo pridonijeti, naglasila je Lovrić. Iznijela je podatak da je u Hrvatskoj procijepljenost protiv gripe osoba starijih od 65 godine samo 30 posto, dok je preporuka WHO-a 75 posto. 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!