15:59 / 05.12.2018.

Autor: HRT

Što to znači digitalni udžbenik? Odgovara ministrica Divjak

-

-

Foto: - / -

Željela bih naglasiti da po prvi put uređujemo sustav što same procedure prihvaćanja udžbenika, izbora udžbenika i to na jedan transparentan način, izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na konferenciji za novinare.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je konferenciji za novinare da je Vlada na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o udžbenicima te ga upućuje u drugo čitanje u Hrvatski sabor.

- Vlada u Sabor uputila Zakon o udžbenicima
- Štromar: HNS izlazi ako se 2018. ne donese Zakon o udžbenicima
- 'Garancija premijera za Zakon o udžbencima' 

"Željela bih naglasiti da po prvi put uređujemo sustav što same procedure prihvaćanja udžbenika, izbora udžbenika i to na jedan transparentan način. Ono što je najvažnije, kontroliramo tržište s najvišom cijenom. Vlada je ovime pokazala i da štiti kućni budžet, ali i da vodi brigu o tome ako će preuzeti financiranje udžbenika za osnovnoškolce. Prema tome se ide i Vlada želi pokazati da je to nešto što je kontrolirano državnim proračunom", kazala je ministrica Divjak

"Osim toga, težina udžbenika također je ograničena, a i težina školskih torbi je niža, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Također, otvara se mogućnost digitalnih udžbenika ili hibridnih udžbenika koji se sastoje od tiskanog i digitalnog dijela", dodaje. Istaknula je i da su napravljene još neke korekcije u zakonu u odnosu na prvo čitanje. "Ove tri glavne značajke su i dalje ostale, uz mogućnost učiteljima da sami izaberu kakav udžbenik žele - je li to klasični tiskani udžbenik ili je to kombinacija tiskanog i digitalnog", naglasila je ministrica.

"Vlada je dala potporu za pravce razvoja koji nam omogućuju da ono što je sada bilo u eksperimentalnom dijelu, vezano za kurikularnu reformu, iduće godine bude frontalno. I za to frontalno uvođenje imamo mogućnost po tom zakonu stvarno imati bitno drugačije udžbenike koji će biti kvalitetni i gdje će cijena biti niža, a školske torbe lakše", istaknula je ministrica i rekla da je nakon sjednice Vlade održana prezentacija toga što to znači digitalni udžbenik i koje mogućnosti on daje učenicima.

Izrazila je i zadovoljstvo što će vrlo brzo doći konačni prijedlog zakona o udžbenicima u saborsku raspravu.

Na pitanje novinara da kaže tko govori istinu u vezi s nedavnom izjavom HNS-a da će izaći iz vladajuće koalicije ako ne prihvati zakon o udžbenicima, a potom i Vlade da je taj prijedlog zakona predviđen za današnju sjednicu - ministrica je rekla da je bilo planirano da taj prijedlog zakona bude u proceduri do 30. studenog te se zahvaljuje svima onima koji su omogućili da do ovoga suglasja dođe. "Znam da je situacija takva da ponekad treba voditi kompleksne pregovore, ali meni kao ministrici je najvažnije da smo na Vladi dobili potporu te da se upućuje dalje u saborsku raspravu".

"Nadam se argumentiranoj saborskoj raspravi, a na nama je pa i na vama da pokušamo prenijeti duh zakona, odnosno primjere kako taj zakon može kvalitetno unaprijediti praksu u našim školama. Znamo da nažalost sva međunarodna istraživanja pokazuju da zaostajemo kako u digitalnim vještinama naših učenika, tako i u osnovnim pismenostima", izjavila je ministrica Divjak. 

Odgovarajući na pitanje novinara: je li bilo državnog udara, ministrica je kazala: rekla bih, ako se dobro sjećam definicije iz udžbenika, da je državni udar protustavno preuzimanje vlasti. U tom slučaju bih rekla da se nije radilo o državnom udaru. 

Ako gledamo postojeće cijene, nove će se smanjiti za 10%. S nakladnicima se također razgovaralo, kazala je i ponovila da je zadaća Vlade zaštita učenika, roditelja i državnog proračuna. Ne bi se smjelo ući u projekt besplatnih udžbenika ako ne bismo mogli odrediti maksimalnu cijenu. Onda bi to bilo vrlo neodgovorno, dodaje i ističe da je idući korak - izrada modela.

Odgovarala je i na pitanje o nasilju u Tehničkoj školi Čakovec. "Nulta stopa tolerancije je prema nasilju bilo učenika prema profesoru ili profesora prema učeniku. Trebamo se svi zajedno vježbati što je nenasilno rješavanje sukoba", kazala je među ostalim ministrica Divjak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!