Što točno znači "vjerojatan slučaj COVID-19"

17.11.2021.

11:08

Autor: Hina/A.P.C.

COVID potvrda, ilusracija

COVID potvrda, ilusracija

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da se vjerojatnim slučajem bolesti COVID-19 smatra osoba koja ima kliničke simptome bolesti i pozitivnu epidemiološku anamnezu, tj. ona koja je imala bliski kontakt sa zaraženim, ali nema laboratorijsku potvrdu bolesti.

To znači da osoba nema pozitivan PCR ili BAT nalaz brisa, jer nije rađen bris, ili je bris urađen kasno u tijeku bolesti pa je nalaz negativan.


U tom slučaju izabrani liječnik smatra da je osoba imala COVID-19 i bolest se klasificira kao vjerojatna, te je može prijaviti kao oboljelu od COVID-a.


S takvom se osobom postupa jednako kao s laboratorijski potvrđenim bolesnikom, a to znači izolaciju i obradu bliskih kontakata te po potrebi određivanje njihove karantene, ako nisu cijepljeni ili preboljeli COVID-19.


U HZJZ-u kažu kako građani koji nisu nakon jasno definiranog bliskog kontakta sa zaraženima razvili simptome kompatibilne s bolešću ne mogu od izabranog liječnika samo na temelju toga tražiti potvrdu da su preboljeli COVID kao vjerojatan slučaj.


Tko može dobiti potvrdu o preboljenju kao vjerojatan slučaj?


Potvrdu o preboljenju kao vjerojatan slučaj mogu dobiti građani kojima je njihov liječnik u vrijeme simptoma bolesti, i to tijekom samoizolacije zbog obiteljskog kontakta s pozitivnom osobom, utvrdio da vjerojatno imaju COVID-19, odredio im izolaciju, obradio njihove bliske kontakte i prijavio ih u registar zaraznih bolesti kao oboljele od COVID-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!