Što učiniti ako naletite na zmiju?

07.07.2019.

17:45

Autor: Jana Radić/I.H./HRT

default error photo
Većina zmija na intervencijama ipak nije opasna, kažu vatrogasci, no treba biti oprezan.
Velik broj ljudi grozi se mogućeg susreta sa zmijama, a kada se to dogodi na kućnome pragu, strah je još veći. Mnogi ne znaju ni komu se obratiti za pomoć, a s obzirom na to da su zmije zaštićene - ne smiju se ubijati.

Vinko Dumendžić
neugodno se iznenadio kada su mu turisti koji su boravili u njegovoj kući nedaleko od Pule poslali fotografiju poskoka koji jede guštera.

- Počeo sam zvati sve žive okolo, ne znaš ni kome bi se ustvari obratio. Onda je suprugin kolega s posla rekao da treba zvati vatrogasce, da ne bi ustvari ni smio ubijati poskoka, govori.

Iako vatrogasci nisu obučeni za takve zadatke, jedini u Hrvatskoj mogu brzo reagirati i pružiti pomoć uplašenim građanima.

- Razvalili smo tu žardinjeru, dečki su imali tu opremu za hvatanje zmija, uhvatili su je u kantu i relocirali. Mogu se samo zahvaliti vatrogascima što su tako brzo reagirali, što su bili tako super, dodaje Dumendžić.

- Još uvijek se opremamo s određenom opremom i odazivamo se na poziv jer je naša obaveza odazvati se na poziv ljudima, rekao je Dino Kozlevac, vatrogasni zapovjednik Istarske županije.

Većina zmija na intervencijama ipak nije opasna, kažu vatrogasci, no treba biti oprezan.

- U Istri je samo jedna zmija otrovnica poskok, koja je lako prepoznatljiva po romboidnim šarama na leđima i roščiću na vrhu nosa i jedino bi se nje trebali istinski plašiti, rekao je Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Zavoda za javno zdravstvo IŽ.

Nisu opasni crna poljarica i kravosas koji je iznimno korisna životinja. Njega često zamijene s riđovkom koja uopće ne živi u Istri, kažu stručnjaci. No, već sama pomisao na zmiju mnogima stvara nelagodu, bez obzira na to je li otrovna ili nije. Susret s njom može se spriječiti uporabom repelenata.

- Zmija ima puno istančanije osjetilo mirisa nego mi, ona jako reagira na taj miris i onda se drži dalje od tog dijela, dodaje Landeka.

U Hrvatskoj zapravo ne postoji služba zadužena za hvatanje otrovnica. U Sloveniji je, recimo, za takve situacije zadužen herpetološki servis. No naši građani ipak mogu biti mirni. Vatrogasci odmah nakon dojave izlaze na teren i rješavaju problem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!