Što ulazak u Schengen donosi Istranima i turistima?

24.11.2022.

11:22

Autor: HRT/IMS

Granični prijelaz

Granični prijelaz

Foto: HTV / HRT

Plenković i Nehamer danas će posjetiti LNG terminal na Krku te razgovarati o energetskoj suradnji. Austrijski kancelar potvrdio je zainteresiranost svoje zemlje da preko Hrvatske osigura novi opskrbni pravac za plin. Proširivanjem šengenskog prostora ukinut će se kontrole na granicama sa zemljama Europske unije pa tako i u Istri. Što to donosi Istranima i turistima te gdje će se rasporediti granični policajci za HRT otkrio je Loris Kozlevac, načelnik Sektora granične policije PU istarske.

- Najbitnije je što više neće biti granične kontrole kao do sada, neće biti gužvi i kolona u sezoni kao nekada, rekao je Kozlevac.

Policija će vršiti graničnu kontrolu po dubini.

- To znači da ćemo imati kompenzacijske mjere gdje ćemo vršiti određene radnje. Prekogranični kriminalitet, nezakonite radnje, to ćemo sve izvršavati sukladno schengenskim propisima, pojasnio je.

Policajci će biti raspoređeni na drugim postajama granične policije.

- Na području  PU istarske ostaju još četiri granična prijelaza, dva su pomorska - u Puli i Umagu, imamo granični prijelaz u zračnoj luci Pula, i jedan granični prijelaz u Bršici za teretni promet, rekao je Kozlevac dodajući da nitko od policajaca neće ostati bez posla.

Kućice će ostati na graničnim prijelazima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!