11:35 / 07.01.2020.

Autor: HRT

Što za Hrvatsku znače požari u Australiji

-

-

Foto: - / -

Početkom studenog 110 požara bjesnilo je u dvjema tamošnjim saveznim državama, a angažirano je bilo tek oko 600 vatrogasaca. Ovih dana navodno 2 000 vatrogasaca gasi požare.
Slaba kiša i pad temperature  u Australiji mogao bi tek značiti predah za vatrogasce koji se već mjesecima bore s vatrenom kataklizmom koja je pogodila taj kontinent.

Početkom studenog 110 požara bjesnilo je u dvjema tamošnjim saveznim državama, a angažirano je bilo tek oko 600 vatrogasaca. Ovih dana navodno 2 000 vatrogasaca gasi požare.

Je li to dovoljno, u usporedbi s fatalnim požarima u Hrvatskoj - u Studiju 4 govorili su Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH i Pavle Kalinić, pročelnik ureda Grada Zagreba za upravljanje hitnim situacijama.

- Sigurno da nije dovoljno tek 2000 vatrogasaca u tim apokaliptičnim razmjerima katastrofe koja se događa u Australiji, međutim pitanje zašto nismo vidjeli kanadere je pitanje vjetrova koji jako pušu. Pitanje je da li bi kanader uopće mogao u takvim uvjetima letjeti. Vidjeli smo ondje nekoliko helikoptera koji gase požare, međutim visoke temperature, veliki vjetrovi, vatrena tornada koja se događaju tamo, broj gasitelja sigurno da nije dovoljan, međutim razmjeri, pitanje organizacije same vatrogasne strukture da li imaju dovoljno dobrovoljnih vatrogasaca, kazao je Tucaković.

- Grad Zagreb ih ima 6 800, nadovezao se Kalinić.

- Mi možemo reći da u RH imamo više od 22 000 operativnih članova, 60 000 koji se mogu u svakom trenutku uključiti i više od 150 000 članova što poprilici mladeži i djece, znači i onoga procesa koji mi u RH provodimo od najmanjih dana od dobrovoljnih vatrogasnih društava do profesionalnih vatrogasnih postrojbi, kazao je Tucaković.

- Grad Zagreb ima 57 dobrovoljnih vatrogasnih društava i oni su sastavni dio protupožarne zaštite grada Zagreba. Oni inače odlaze ljeti na dislokacije da pomognu na Jadranu, idu i u pričuvu ako slučajno treba. Prije nekoliko godina smo išli u Split pomoći gasiti - išlo je 36 vozila i 117 vatrogasaca, što profesionalnih, što dobrovoljnih. U Hrvatskoj je to takozvana austrijska tradicija - tamo gdje je bila Austrija tamo imate dobrovoljna vatrogasna društva, a tamo gdje nije Austrija bila, nema dobrovoljnih vatrogasnih društava, rekao je Kalinić.

- Ključna stvar je da imate organizaciju, da imate nekog tko može osmisliti kako to treba izgledati. Vi morate imati ekipu koja je to u stanju napraviti, morate imati točno te ekipe koliko bi to otprilike trebalo biti, naravno da jedan dio trebate imati i u pričuvi - nama su to konkretno dobrovoljni vatrogasci koji u svakom trenutku mogu pristupiti u pomoć profesionalnim postrojbama. Pitanje je onda tehnike i naravno razrade plana, dodao je Kalinić.

Hrvatski kanaderi cijenjeni u svijetu

- Mi uvezujemo i stvaramo sposobnosti vatrogasaca - od rada u dubinama, visinama, od sposobnosti prve pomoći, jer prvi vatrogasci dolaze na sve intervencije. Bilo o kakvoj intervenciji se radi. Imamo jako teške terene, jako pristupačne, međutim što smo radili prije: imali smo osmatračnice znači uvezali smo Hrvatske šume, HEP, inspekcijske službe. Znači sve one mjere koje se provode, ali ne zaboravimo da Vlada RH svake godine donese program aktivnosti, provedbi posebnih mjera zaštite od požara. Mi imamo redovne mjere, i zakon o zaštiti od požara i zakon o civilnoj zaštiti - svi oni propisuju određene mjere međutim dodatno RH ulaže dodatnih 25 milijuna što se tiče samog vatrogastva. Sezonske vatrogasce, prebacujemo dislokacije na područje priobalja, znači organizirano unaprijed pripremimo sve tako da možemo što prije reagirati, rekao je Tucaković i dao primjer:

- Uvezali smo prošlih godina i kamere Hrvatskih šuma pa smo i tu dobili što raniju dojavu o pojavi požara tako da se može odmah intervenirati.

- Što se tiče naših kanadera, djelovanja pilota, oni su sigurno bend u svijetu, oni su najbolji. Svugdje su bili i cijenjeni su u svijetu. Kada promatramo vremenske uvjete, čim se stvori uvjet da kanader može poletjeti, on leti, rekao je Tucaković.

Problem nisu samo požari na otvorenome

- Imamo više od 4 900 požara u urbanim sredinama, na stambenim objektima. Ili 14 000 i nešto je samo tehničkih intervencija bilo u RH u prošloj godini, kazao je Tucaković.

- Ono što je ključ svakog požara, svake katastrofe je da imate plan, organizaciju, da imate obučene ljude i opremu. Ako imate ta četiri elementa onda se vi možete s tim nositi. Ako i jedan o tih elemenata nedostaje vi ste u takvom trenutku jednostavno izgubljeni, kazao je Kalinić.

- Ovo što se događa u Australiji, ono što se događa kod nas - to nije direktna šteta. Moramo znati da su to desetogodišnje, višegodišnje. Nije se šteta sada dogodila, međutim u biljnom svijetu i životinjskom, što to znači za ekosustav, za daljnje globalno zatopljenje, što je sa strujama morskim koje utječu u pozadini, to je za dublju analizu što se tiče Australije. Nažalost je veliki broj ljudi stradao i to je ono što nije dobro. Mi imamo čak naših volontera vatrogasaca koji nam se javljaju, koji bi išli tamo. Međutim, dok se ne dogodi jedan poziv, mislim da mi možemo pomoći, ako bude potrebno možemo i poslati ljude, međutim za sada to stoji tako. Volonteri se javljaju svakodnevno, ali evo sačekajmo sve skupa, možda se sve to skupa smiri, ali da su štete višegodišnje i da je problem višegodišnji na velikoj, globalnoj razini. Nije ovo problem Australije, ovo je svjetski problem, kazao je Tucaković.

Cijeli razgovor možete poslušati u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!