12:01 / 17.08.2018.

Autor: HRT

Stojak: Gradonačelniče, uozbiljite se!

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak podsjetio je na obećanje gradonačelnika Bandića da će se do 1. lipnja urediti dio savskog nasipa.
Predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak pozvao je gradonačelnika Milana Bandića na odgovornije urbano planiranje i raspolaganje novcem građana, ocijenivši da je politika Grada Zagreba prema ključnoj prometnoj i komunalnoj infrastrukturi stihijska i bez jasne vizije.

"Ako niste znali, mi se nalazimo na sunčalištu na Savi. Ovdje su igrališta, pješčanici, kafići, vežbališta za građane, igrališta za djecu, dakle, sadržaji kakve bi svaki veliki grad kao što je Zagreb trebao imati na svojoj rijeci", rekao je Stojak na konferenciji za novinare održanoj na savskom nasipu kraj tramvajskog okretišta Savski most.

"Jedini je problem što mi to ovdje ne vidimo i to je jedan od osnovnih problema ovoga grada, što se lako obećaje, lako govori ljudima dA će se nešto napraviti za njihove novce, a na kraju se ništa ne napravi", dodao je, referirajući se na 20 milijuna kuna vrijedan projekt "Aktivnosti na Savi" čiji je završetak inicijalno, kako je rekao, najavljen za 1. lipnja ove godine.

Projektom je planirano uređenje obale Save duž sedam kilometara s obje strane rijeke uz tramvajsko okretište Savski most, gdje je već djelomično raščišćen teren.

Za to su potrošeni silni novci, a ne događa se ništa, iako prema dostupnim informacijama Grad Zagreb od projekta nije odustao mada za njega nema osigurana sredstva u proračunu, rekao je Stojak. To je svakako nešto što Zagrebu treba, no pitanje je koliko je to u ovome trenutku zaista prioritetno, rekao je Stojak, koji smatra da je prioritet održavanje mostova.

"Prema najnovijim informacijama, mostovi u gradu Zagrebu su u katastrofalno lošem stanju, grad ih ne održava. Mostovi preko Save stoje nedirnuti desetljećima, ne obnavljaju se", upozorio je i uitao je li prioritet kupalište i sunčalište na Savi, ili su prioritet mostovi i obnova ključne prometne i komunalne infrastrukture.

Istaknuo je kako godinama upozorava na loše gospodarenje gradskom imovinom i proračunskim sredstvima. Smatra da je razlog za zabrinutost i upravo započeta sanacija Rotora, koju je ocijenio stihijskom i bez jasne vizije organizacije prometa dok traje.

Gradski proračun jako se loše puni, prošle godine bio je 360 milijuna kuna u minusu, rekao je Stojak. Upozorio je i na upravo objavljenu analizu Ministarstva financija koja je pokazala da Grad Zagreb izrazito loše povlači sredstva iz EU fondova.

Politika gradonačelnika Bandića dovest će grad u situaciju da neće moći pružati osnovne komunalne usluge svojim građanima, ustvrdio je i pozvao gradonačelnika "da se uozbilji".

"Gradonačelniče, uozbiljite se i počnite voditi odgovornu i razumnu politiku u ovome gradu. Vaših obećanja je građanima previše, pogotovo onih neispunjenih, kojih je 90 posto. Mislim da je vrijeme da se takvoj politici kaže 'dosta'", poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!