12:53 / 18.02.2019.

Autor: HRT

Stojak: Kakav Manhattan, pa centar Zagreba je kao Harlem

-

-

Foto: - / -

Tomislav Stojak, zastupnik HNS-a u Gradu Zagrebu, kazao je da je posljednji veliki projekt najavljen u Zagrebu "grad u gradu", tj. "Manhattan u Zagrebu".
Hrvatska ima čak 12 velikih projekata koji bi mogli promijeniti državu, a sve skupa stoji oko dvije milijarde eura. Među njima su Pelješki most, rekonstrukcija željeznica, obnova zračnih luka Split, Dubrovnik, ali i drugi projekti poput tunela Učka.

I Grad Zagreb ima svoje kapitalne projekte. Tomislav Stojak, zastupnik HNS-a u Gradu Zagrebu, kazao je da je posljednji veliki projekt najavljen u Zagrebu "grad u gradu", tj. "Manhattan u Zagrebu".

- Tu je i natkrivanje maksimirskog stadiona. Svjedoci smo da postoje mnoga područja u Zagrebu, tzv. brownfield investicije kao što je područje nekadašnjeg "Gredelja", nekadašnje "Ledane", "Badela", obnova zagrebačkih tržnica, obnova zagrebačkih okretišta tramvaja. Spomenuo je i najavu prenamjene nekadašnje vojne bolnice u Vlaškoj za potrebe osnovnih i srednjih škola.

Potvrdio je da nitko u Zagrebu ne bi imao ništa protiv da se barem nešto od tih projekata i realizira. Dodao je pritom da npr. žičara stoji više od 550 milijuna kuna.

- Ove je godine za nju osigurano samo 70 mil. kn, a upitno je što će sa samom investicijom biti tijekom gradnje, kazao je.

- Što se tiče gradnje stadiona, nema novca za to ove godine u proračunu. Nerealno je očekivati da će bilo tko osigurati 280 mil. kn ove godine. U trogodišnjoj projekciji proračuna Grada Zagreba nema predviđenih sredstava za stadion, naglasio je.

Istaknuo je da su sredstava za prenamjenu dijela vojne bolnice za potrebe glazbenog učilišta osigurana ovim proračunom. Spomenuo je i da je europski novac poželjan za npr. prenamjenu nekadašnje industrijske baštine za potrebe građana.

Govoreći o zagrebačkom Manhattanu, rekao je da, nažalost, mora biti skeptičan u vezi s tim najavama. "Nama centar grada zbog neuspješne obnove fasada izgleda više kao Harlem".

Spomenuo je i Zagrebački velesajam te kazao da je to tradicija grada Zagreba te nešto što treba sačuvati.

- Što se tiče rotora, koliko je meni poznato, on se trenutačno financira samo sredstvima iz proračuna. Gradonačelnik je govorio da će 85% dobiti iz EU. Bojim se da se to neće ostvariti, kazao je Stojak.

Osvrćući se na posljednje događaje u vezi sa spomenikom prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu u Zagrebu, kazao je da je uvijek reagirao kad god su se uništavali spomenici.

- Tražio sam od odgovornih tijela da reagiraju. Možemo o bilo kome misliti što god želimo, ali se u javnom prostoru ne smijemo ponašati kao vandali, bez obzira na stav kakav imali o tome. Nedopustive su stvari koje se događaju sa spomenikom prvom predsjedniku RH, kao i s bistom Ive Lole Ribara u Zagrebu. Trebali bismo početi malo više poštovati okoliš, okružje, grad i državu u kojoj živimo, kazao je.

Potvrdno je odgovorio na pitanje urednika i voditelja Petra Vlahova je li Grad Zagreb već ušao u predizbornu kampanju s obzirom na to da se na proljeće održavaju izbori za Europski parlament, a potkraj godine i predsjednički izbori.

- Iako će se kampanja uskoro zahuktati, ne smijemo smetnuti s uma da smo tu da rješavamo dnevne zagrebačke probleme, rekao je, te dodao kako vjeruje da kampanja, nažalost, neće biti usmjerena na europska pitanja, već na hrvatske probleme.

Stojak je, među ostalim, govorio i o projektu bjelovarskog gradonačelnika. 

 U emisiju, vezano za ove teme, bili su pozvani i predstavnici Grada Zagreba.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!