06:46 / 20.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Stojanović: Žalac nema veze s 'Mercedesom', slučaj ide na Povjerenstvo za sukob interesa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Luksuzni Mercedes E klase, vrijedan barem 50.000 eura i u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila dulje vrijeme stoji parkiran u dvorištu ministrice Žalac.
Odvezen je luksuzni Mercedes E klase koji je dulje vrijeme stajao parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac u Vinkovcima. Mercedes nije naveden u njezinoj imovinskoj kartici, kaže ministrica - jer pripada njezinim roditeljima.

Kako je objavio Jutarnji list, Mercedes E klase, vrijedan barem 50.000 eura,  u vlasništvu je tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog tajkuna Josipa Stojanovića Jollyja, a njegov dnevni najam stoji najmanje 1250 kuna. Nov je, registriran 28. siječnja 2019., a susjedi kažu kako ga koristi suprug ministrice Mario Žalac.

Žalac: Mercedes u mom dvorištu je od mojih roditelja

- Auto u dvorištu je od mojih roditelja. Ne znam zašto se digla tolika prašina oko toga. Kad auto koji ja kupim bude u mom dvorištu naravno da ću ga prijaviti u imovinskoj kartici. Stoji u mom dvorištu jer je moj brat dovezao svoj automobil kod mame i nema gdje parkirati. Automobil su kupili moji roditelji prije dva mjeseca. On je rentan kroz ugovor o najmu i kad se otplati onda će se vjerojatno kupiti, rekla je Gabrijela Žalac.



"Iznijeli ste toliko neistina, pokazat ću ugovor o najmu i primanja roditelja"

- Zašto bih ja automobil unijela u svoju imovinsku karticu, ako nije u mome vlasništvu, upitala je kasnije ministrica Žalac novinare pred Vladom, uoči sastanka užeg kabineta. Novinare je optužila da su u zadnja tri tjedna iznijeli veliku količinu laži. Najavila je da će dati na uvid ugovor o najmu automobila i primanja njezinih roditelja. Naglasila je da jedan medij na nju "vrši atak". 



Oglasio se i Josip Stojanović Jolly. Potvrdio je da Mercedes parkiran u dvorištu ministrice Žalac pripada njegovoj tvrtki. Kaže da je iznajmljen uz uobičajene uvjete.

- Automobili je u vlasništvu naše rent-a-car kuće i ministrica Žalac nema ama baš nikakve veze s time. Ja do maloprije nisam znao niti tko je uzeo automobil u najam.

Pročitao je iz dokumenta na koga glasi najam automobila.

- Vinka Ivanković, to je vjerojatno mama od ministrice.


Slučaj 'Mercedes' pred Povjerenstvom za sukob interesa

O slučaju 'Mercedes' oglasilo se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. "Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmotrit će ima li u objavljenim informacijama elemenata koji upućuju na moguću povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela obnašanja javnih dužnosti na radnom sastanku koji će se održati početkom sljedećeg tjedna s obzirom da je većina članova Povjerenstva trenutno službeno odsutna", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Povjerenstva.



Marić: Cijenim Josipa Stojanovića i njegovu obitelj 

- Znamo se dugi niz godina bili smo prijatelji prije nego sam postao ministar, a ostat ćemo i poslije. Uvijek je bio korektan, cijenim i njega i njegovu obitelj, izjavio je ministar financija Zdravko Marić kojega su uoči užeg kabineta Vlade novinari pitali poznaje li Josipa Stojanovića Jollyja. O slučaju Mercedesa ministrice Žalac nemam nikakvih saznanja, dodao je. 



Beljak: Nešto se petlja i mulja, Žalac mora pokazati ugovor

- Nije jasno, ministrica mora pokazati ugovor o najmu ili ugovor o kupoprodaji. Onda će biti jasno što je istina što je laž. Izjave su kontrakdiktorne, tu se nešto petlja i mulja. Podsjetit ću da je Vlada odbila HSS-ov prijedlog o porijeklu imovine. Kad bi taj zakon stupio na snagu, onda ovo ne bi moglo moguće. Država bi odmah zaplijenila Mercedes, izjavio je Krešo Beljak



Bačić: Ne poznajem Stojanovića

- Ako sam dobro čuo, rekla je ministrica da auto pripada njezinoj majci te da je auto trenutno u najmu, a da će biti kupljen i da će postati vlasništvo njezine majke. Vjerojatno će ministrica o svemu dati potpunu informaciju. Ne znam što bih trebao dodati o imovini roditelja pojedinih ministara, kazao je HDZ-ov predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić. Dodao je kako ne poznaje Josipa Stojanovića, zna ga iz medija i s nekih sastanaka, ali nema nikakav poseban odnos s njim.

Kuščević: Žao mi je da nemam takav Mercedes u garaži

Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, naglasio je kako dužnosnik treba transparentno pokazati javnosti imovinu koju ima i koju je dužan unijeti u imovinsku karticu te kako vjeruje da je ministrica to i učinila
- Meni je samo žao da nemam takav Mercedes u garaži, rekao je.




Grmoja sarkastičan oko Mercedesa

- Kako je rekao premijer, 'ne treba joj vozačka da bi vozila auto', ne treba joj račun za Mercedes da ga vozi njezin suprug. Samo bi to rekao. Vidio sam cifre da je dnevni najam toga auta više od 1000 kuna, mislim da će to biti priča još nekoliko dana, rekao je Mostov politički tajnik Nikola Grmoja.



Grbin: Ministrica ne bi trebala petljati svoju obitelj

Osvrčući se na ministricu Žalac Peđa Grbin (SDP) u slobodnom govoru u Saboru pročitao je jedan članak iz zakona o sprečavanju sukoba interesa. "Ministrica bi trebala znati da ne bi trebala petljati svoju obitelj, već da bi građankama, građanima i medijima trebala jasno dati do znanja odakle je to vozilo kupljeno, kojim novcem, u kojem iznosu i vremenu, poručio je te dodao  kako bi "u svakoj normalnoj zemlji ovakvo ponašanje ministrice davno zaslušilo odlazak".



Maras: Jolly dobio kredit od HBOR-a, u čijem NO-u sjedi ministrica Žalac SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras ocijenio je da bi ova afera, ako se dokažu nepravilnosti, mogla rezultirati odlaskom ministrice Gabrijele Žalac. Za Marasa je sporno to što je Josip Stojanović Jolly, koji je dao Mercedes u najam roditeljima ministrice Žalac, dobio kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), u čijem Nadzornom odboru sjedi ministrica. Upitan je li realno da je suprug ministrice Žalac preko automehaničarskog obrta prijavljen na primanja od 3000 kuna, Maras je odvratio kako je to moguće samo u HDZ-u. Poručio je kako tu ima posla i za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!