10:51 / 04.01.2018.

Autor: HRT

Stojić Deban: Dugovi Tiska sežu još od 2011.

-

-

Foto: - / -

Predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban izjavila je u Studiju 4 kako dugovi Tiska sežu još od 2011. kad su počeli prodavati ZET-ove karte.
Nova godina donosi važne promjene u Zagrebu. Krajem prošle gradski su zastupnici izglasali izdvajanje Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i Zagrebačkog velesajma iz gradskog holdinga, a pritom sva tri društva i dalje ostaju u direktnom vlasništvu Grada Zagreba. 

Predsjednica uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban u Studiju 4 rekla je kako građani neće osjetiti tu statusnu promjenu te da je do nje došlo s ciljem izdvajanja usluga prometa i transparentnijeg vođenja financija jer će svaka od tih sastavnica imati zasebna financijska izvješća. Prema njenim riječima, svaka od tih tvrtki kreće sa zdravih temelja. Za Zagrebački velesajam imaju nekoliko projekata koji će ga učiniti poduzetničkim odnosno gospodarskim centrom. 

Dugovi koje je generirao Agrokor i njegove tvrtke ostat će kao trošak u Holdingu. Predsjednica uprave izvijestila je kako je najveći dio duga onaj Tiska prema ZET-u. Riječ je o dugu od 67 milijuna kuna koji je nastao krajem 2016. i početkom 2017. godine. Od kad je na snagu stupio Lex Agrokor plaćanja su redovita, izvijestila je Stojić Deban.

No, kaže kako dugovi tiska sežu još od 2011. godine kad su se počele prodavati ZET-ove karte na njihovim prodajnim mjestima. Puno veći dug Agrokora prema ZET-u bio je prije dvije godine. Postojao je i sporazum o rješavanju tog starog duga kojeg se Agrokor pridržavao, rekla je te izrazila nadu da će izvanredni povjerenik iznaći načina da se taj dug plati.

Suradnja s Tiskom je prekinuta, a njen nastavak ovisi o upravi tvrtke ukoliko pristupi podmirenju duga koji ima prema sastavnicama Zagrebačkog holdinga. Stojić Deban kaže kako će poslovnu godinu završiti s ne tako dobrim rezultatima kakve su očekivali.

Predsjednica uprave govorila je i o izmjenama kolektivnog ugovora zaposlenicima zagrebačkg Holdinga. Ova uprava je pokušala napraviti reviziju kolektivnih ugovora. Prije dvije godine pokušali smo razgovarati sa sindikatima o novom kolektivnom ugovoru no s obzirom da su bili neuspješni, raskinuli smo ga. Taj raskid nije bio održiv jer je sud odluku uprave proglasio ništavnom i  primorao nas je da ga primjenjujemo. Prava radnika su takva kakva jesu i društvo ih se zasad pridržava. Očekuju nas novi pregovori, objasnila je Stojić Deban. Ona je uvjerena u uspjeh pregovora sa sindikatima.

Govoreći o promjeni koja se najviše tiče građana - odvajanju otpada - rekla je da će u tom dijelu oni morati aktivno sudjelovati. Na svakom kućnom pragu bit će pojedinačni spremnici za papir, biootpad i mješani komunalni otpad. Aktivirali smo čitav niz projekata i podjelili oko dvije trećine spremnika za papir. Građani će nam morati pomoći svojom sviješću da razvrstavaju otpad. Povećali smo broj zelenih otoka. Biootpad svako domaćinstvo morat će odvajati u poseban spremnik, objasnila je.

Stojić Deban rekla je i kako je prošle godine krenula izgradnja dnevne bolnice i garaže uz bolnicu Sveti duh. To je investicija koja bi trebala biti završena u svibnju 2019. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!