14:23 / 17.12.2018.

Autor: Domagoj Matić/HRT

"Stop prometnim nesrećama - odgovornost zajednice"

-

-

Foto: - / -

Samo u ovoj godini policija je naplatila oko 12 000 kazni zbog prebrze vožnje na području Vukovarsko-srijemske županije. S druge pak strane broj kazni zbog alkohola, mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa - u padu je.
Kako podići svijest lokalne zajednice odgovornom ponašanju u prometu, na to su pitanje odgovor pokušali pronaći sudionici tribine "Stop prometnim nesrećama - odgovornost zajednice" održanoj u Vinkovcima. U program su bili uključeni i učenici osnovnih škola.

Samo u ovoj godini policija je naplatila oko 12 000 kazni zbog prebrze vožnje na području Vukovarsko-srijemske županije. S druge pak strane broj kazni zbog alkohola, mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa  - u padu je.

"Obzirom da se radi o većim novčanim kaznama, a naročito pratimo povratnike u činjenju prekršaja za koje tražimo i zadržavanje odnosno izricanje zatvorske kazne", rekao je policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu Boris Klinec.

U akciji već godinama sudjeluje i Hrvatski autoklub. "Ovo je akcija koja traje već 8 godina. Cilj te akcije jest smanjiti stradavanje u prometu za 50%. Od 2010. godine do sada smanjanje je stradanja u prometu međutim nije tempo koji je očekivan", kazao je zamjenik predsjenika HAK-a Ivo Bikić.

Zato je važno edukaciju započeti u ranoj dobi. Tijekom interaktivne radionice djeca su imala priliku na zabavan, ali edukativan način naučiti kako biti odgovoran sudionik u prometu. "Mi već pet godina surađujemo s MUP-om. Najprije smo počeli s prevencijom nasilja među mladima. Sad smo uključeni uz program "Poštujte naše znakove." Riječ je o animiranom filmu koji smo osmislili i zove se Čupsi", rekao je predsjednik udruge "Zvuk svjetlosti" Jeronim Marić.

Uz njega djeca lakše pamte prometne znakove i najvažnija pravila ponašanja u prometu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!