20:46 / 10.12.2018.

Autor: HRT

Stopa maloljetničkog kriminaliteta ipak je u padu

-

-

Foto: - / -

Učeničko nasilje bila je, među ostalim, tema druge Međunarodne konferencije Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.
Učeničko nasilje bila je, među ostalim, tema druge Međunarodne konferencije Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež. Naglasili su da bi cilj svih institucija trebala biti prevencija, a ako se kazneno djelo dogodi treba učiniti sve da se djecu kazni alternativnim pristupom, a ne sudskim postupkom.

Unatoč mnogim slučajevima nasilja, stopa maloljetničkog kriminaliteta posljednjih je godina u padu. Lana Peto Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež kazala je kako smatra da se radi o incidentima. "Na te incidente trebamo reagirati na način da uvijek kažemo mladom čovjeku ne smiješ se tako ponašati".

Umjesto da se učenike odmah optuži i pošalje na suđenje, stručnjaci apeliraju da se problem rješava rehabilitacijom i pružanjem prilike prekršiteljima da poprave štetu koju su učinili.

Ana Marija Vuić, programska koordinatorica na Hrabrom telefonu, kazala je da djeca ponekad i sama doživljavaju nasilje kod kuće. "Ponekad su to djeca čijim roditeljima je potrebna pomoć u tome da nauče da je važno da djelujemo preventivno, a onda kad se nasilje dogodi da zaista pokušamo razumjeti cijelu sliku, a ne okriviti dijete jer je dijete tek simptom onoga što se događa."

Američki savjet o problematičnim učenicima: Terapeut, ne sud 

Politika nulte stope tolerancije na nasilje u školama, kad su djeca za najmanje incidente završavala s optužnicom, donedavno je bila svakodnevica u Americi. Takav pristup se pokazao kao potpuni promašaj rekao je Anthony Capizzi, predsjednik Nacionalne udruge sudaca za mladež i obiteljskih sudaca SAD-a. "Za incidente, neću ih nazvati kaznenim djelima, nego incidentima, u kojima se djeca tuku torbama, u kojima učenici gađaju nastavnike olovkom, ne treba dizati optužni prijedlog za napad. Kad se učenik dere na učitelja, to treba rješavati terapeut u školi, a ne pravosudni sustav koji bi ih samo pretvorio u kriminalca."

Američko iskustvo pokazuje da alternativne metode sankcioniranja smanjuju mogućnost da djeca ponove kazneno djelo za čak 50%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!