09:43 / 27.11.2018.

Autor: M.M./HRT

Štorić: Poslodavcu paše da napravi nemir među sindikatima

-

-

Foto: - / -

O lošima uvjetima rada carinika, ali i zakonu o plaćama za državne službenike i namještenike u Studiju 4 govorio je Rino Štorić predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske.
Mirenje sindikalista i Vlade i najavljeni štrajk članova Školskog sindikata "Preporod" u fokusu je javnosti. No Carinski sindikat Hrvatske također ima brojne primjedbe na loše uvjete rada carinika, ali i na zakon o plaćama za državne službenike i namještenike. U Studiju 4 o tome je govorio Rino Štorić, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske.

"Zakon o plaćama za državne službenike i namještenike po najavi Vlade trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2019. Vlada je osnovala skupinu za izradu prijedloga zakona, koja se sastala nekoliko puta. Davali smo primjedbe i prijedloge, međutim, interesantno je da uvijek dobijemo novi prijedlog koji nije izradila radna skupina. Mislimo da radna skupina Vladi služi kao pokriće da bi mogli reći kako su socijalni partneri sudjelovali u izradi tog zakona. Još interesantnije je da u tom zakonu neće biti policije, a konačni prijedlog koji je upućen ministarstvima na očitovanje mi kao članovi radne skupine nismo vidjeli", rekao je Štorić.

Istaknuo je da prema posljednjem prijedlogu plaća ne bi trebala biti veća nego manja.

Štorić je rekao da je do 2013. u državnoj sužbi bilo sedam reprezentativnih sindikata - carinski sindikat, sindikat poreze uprave, sindikat pravosudne policije, dva policijska sindikata, sindikat državnih službenika i sindikat vojske. Promjenom zakona 2012. Vlada je napravila da su četiri sindikata iz carine, porezne uprave, vojske i pravosudne policije izbačeni iz reprezentativnosti. Danas dva policijska sndikata i jedan sindikat državnih službenika pregovaraju za sve ostale.

Istaknuo je da je sindikalna scena razjedinjena. "Uvijek poslodavcu paše da napravi nemir među sindikatima, da jednima pogoduje, a drugima ne". Dodao je da su ograničeni u smislu pritisaka na poslodvaca, ali da se trude boriti za prava njihovih članova.

Podupro je sindikate javnih službi koji danas imaju mirenje s Vladom. "Vidjet ćemo što mi možemo napraviti kao sindikati u smislu kokretne podrške", rekao je Štorić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!