Stožer: 2399 novozaraženih, preminulo 35 osoba

07.11.2020.

08:52

Autor: HRT

default error photo
U Hrvatskoj je danas manje novozaraženih nego jučer - 2399 - i manje trenutačno zaraženih, ali i dalje više od 15,5 tisuća.
U Hrvatskoj je 2399 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata preminulo je 35 osoba. U bolnicama se liječi 1330 pacijenata, na respiratoru ih je 128. Oporavilo se 2.389 osoba.

Grad Zagreb bilježi 575 novozaraženih, Splitsko-dalmatinska županija ima 291 novi slučaj, Osječko-baranjska 209, Zagrebačka 204. Primorsko-goranska županija prijavila je 81 novi slučaj zaraze - znatno manje nego prošlih dana.

➡️ Đikić: Do proljeća bismo mogli doći do veće ili potpune kontrole širenja virusa
➡️ Ako žele van, Grci moraju poslati SMS
➡️ Koga je policija prijavila zbog širenja koronavirusa

U Zagrebu 575 novozaraženih, kolone za testiranje

Epidemiološka slika u glavnom gradu - loša. U Zagrebu je 575 novozaraženih. Kod nekih je riječ o mogućoj izloženosti na radnom mjestu, kod nekih tijekom boravka u zdravstvenim, a kod nekih u školskim ustanovama. Moguća je, dakako, i izloženost tijekom izlazaka i ostalih društvenih i obiteljskih okupljanja.Nema mjesta gdje nije nužno biti oprezan i odgovoran, koronavirus je i u domovima za starije i u školama, istaknula je novinarka HRT-a Nikolina Ćosić koja se javila za podnevni Dnevnik ispred NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

Iznimno su velike kolone automobila ispred NZJZ-a, ljudi u redovima čekaju na testiranje. Ovakve gužve nisu viđene, što je i pokazatelj epidemiološke slike u glavnom gradu, rekla je. Podsjetila je da je KB Dubrava od jučer primarni respiratorni centar za liječenje oboljelih od COVID-a.

Tijekom večeri primljeno je još 40 pacijenata, pa ih sada ima više od 246, koliko je bio kapacitet KB-a Dubrava do jučer. Sada ta bolnica, uz pripremljene  grijane šatore, može primiti do 600 pacijenata.Spomenula je i Opću županijsku bolnicu u Našicama, koja je sekundarni COVID centar, s kapacitetom za prijam 50 pacijenata, a u slučaju potrebe, kapacitet se može povećati i na 150.Oprez s rasprodajama!

U Primorsko-goranskoj županiji danas 81 novozaražena osoba. Nakon tri dana znatno pada broj novozaraženih i, što je još važnije, porastao je broj oporavljenih u županiji, danas ih je 177.

Ne radi se tu, valja naglasiti, o manjem broju testiranja, javila je HTV-ova novinarka Danijela Minić za podnevni Dnevnik. U protekla 24 sata testirane su 1033 osobe. Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rekao je za Dnevnik u podne HTV-a kako treba voditi računa o radnim sredinama, budući da je i dalje najviše zaraženih među radnom populacijom i studentima.

- To je potrebno primijenjivati od razine pojedinca, ali isto tako i od samih organizacija, tvrtki, ustanova koje su odgovorne za zdravlje svojih radnika i koje su zainteresirane za odvijanje radnog procesa. Ali i za zaštitu korisnika svojih usluga, rekao je.

Rasprodaje su također potencijalni izvor zaraze, upozorio je tamošnji županijski Stožer civilne zaštite.

- Potrebno je provoditi mjere koje su dobro poznate svim trgovcima koji takve rasprodaje objavljuju, rekao je Rončević, istaknuvši pritom važnost odgovarajuće koncentracije kupaca u jednom prostoru.Đikić za Radio Sljeme

- Pozivam Vladu na konkretnije i odlučnije mjere u borbi protiv koronavirusa jer, prema mojim izračunima i predviđanjima, do kraja mjeseca mogli bismo imati 1500 umrlih od ovoga virusa, rekao je jutros u razgovoru za Radio Sljeme znanstvenik Ivan Đikić.  

Međutim, nije sve tako pesimistično.

- Pozitivno i optimistično jest da, ako se budemo ponašali u skladu s mjerama održavanja distance i nošenja maski i ako se budemo pridržavali preventivnih mjera, do proljeća ćemo preko cjepiva doći do veće ili kompletne kontrole širenja ovog virusa te ćemo se sljedeće godine vraćati u normalan život, najvjerojatnije do kraja 2021. U 2022. ući ćemo sa snažnijim, optimističnijim i hrabrijim pristupom, rekao je.

Komentirao je svojevrsnu raspravu koja se vodi između njega i Krunoslava Capaka.

➡️ Đikić: Do proljeća bismo mogli doći do veće ili potpune kontrole širenja virusa

Pristižu i današnji podaci o koronavirusu u Hrvatskoj. Primorsko-goranska županija prijavila je 81 novi slučaj. U Istarskoj su 74 novozaražene osobe, Koprivničko-križevačka županija ima 54, Požeško-slavonska 18, a Sisačko-moslavačka pet novih slučajeva zaraze. U Ličko-senjskoj županiji pet je novooboljelih od Covida-19, a na području Zadarske županije 54 su nova slučaja zaraze koronavirusom.

U Varaždinskoj županiji je u protekla 24 sata utvrđeno 237 novih slučajeva zaraze, te je jedna osoba preminula. U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 80 novih pozitivnih osoba na koronavirus, dok su na području Krapinsko-zagorske županije potvrđena su 122 nova slučaja zaraze, a i Brodsko-posavskoj županiji potvrđeno je 89 novih slučajeva zaraze Covidom-19.

Zbog velikog broja preminulih i zaraženih, u Varaždinu i Međimurskoj županiji od ponoći su na snazi nove mjere. Ugostitelji rade do 22 sata, a na okupljanjima i javnim događajima moći će biti najviše 30 ljudi, na misama 50.

➡️ Santini: Bolnice su preopterećene
➡️ Lauc: U sljedeća dva tjedna nikako se ne želite zaraziti
➡️ Plenković: Pooštrit ćemo mjere ako Stožer bude smatrao da je potrebno
➡️ HZZO: Cijena antigenskog testa na koronavirus iznosi 103,74 kune
➡️ Varaždin od regije primjera do šatora ispred bolnice
➡️ Labirint: Pobuna liječnika

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!