Stožer: 45 novozaraženih, jedna osoba preminula, spremni za jesen

10.08.2020.

08:41

Autor: HRT

default error photo
Zaraza je otkrivena i u varaždinskoj bolnici. Epidemiolozi upozoravaju na povratnike s odmora i problem s noćnim klubovima.
U protekla 24 sata zabilježeno je 45 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 585, priopćio je nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru njih osmero. Jedna osoba je preminula.
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5649 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 158 preminulo, a 4906 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2057 osoba. Do danas je ukupno testirano 129.379 osoba, od toga 1247 u posljednja 24 sata, dodaje se u priopćenju.

Iako već gotovo dva mjesca svakodnevno imamo dvoznamenkast broj novooboljelih, često i veći od 50, stanje u Hrvatskoj još je relativno dobro. Prosječno je 18 zaraženih na 100.000 stanovnika tijekom dva tjedna.

- U situaciji kada imate i turističku sezonu i kada smo popustili gotovo sve mjere i pustili sve aktivnosti da se normalno odvijaju je ta brojka dobra, smatra Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U skladište Civilne zaštite u Jastrebarskom stigla je posljednja pošiljka zašitne opreme koju koju je Republika Hrvatska nabavila u Kini. Osam aviona i tri broda od travnja su dopremila oko tisuću tona opreme za borbu protiv koronavirusa.

- U skladištu se nalazi negdje oko 4,5 milijuna maski, nalazi se oko milijun zaštitnih odijela, milijun naočala zaštitnih i razne druge opreme, negdje oko 250 tona dezinficijensa, 70 tona alkohola. Znači, Republika Hrvatska je pripremljena za jesen, ma kakva ona bila, rekao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu.

Oprez i pridržavanje epidemioloških mjera nužni su cijelo vrijeme.

Izvješća županijskih stožera

● 
Od ukupno 17 novooboljelih u Gradu Zagrebu, s njih 10 je povezana izloženost godišnjim odmorima, boravkom na obali i godišnjim odmorima. Pet su kontakti prethodno oboljelih osoba i za 2 slučaja je negativna epidemiološka anamneza. Odgovorno ponašanje neophodno i na godišnjim odmorima iako je to vrijeme opuštanja, da nema mjesta opuštanju vezano uz držanje distance i sve ostale propisane mjere, poručila je zamjenica ravnatelja Zavoda "Dr. Andrija Štampar" Sanja Šikić.Tri su novooboljele osobe pozitivne na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije i to po jedna osoba iz Splita, iz Kaštela i iz Otoka, izvijestio je Stožer te županije. Dvije osobe kontakti su prethodno oboljelih osoba dok se jedna osoba epidemiološki obrađuje. Uz tri novooboljele osobe, pozitivna na Covid infekciju je i jedna osoba s područja Osječko baranjske županije testirana u Splitu.

Jedna je osoba novooboljela na području Šibensko-kninske županije, u protekla 24 sata. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s prebivalištem na području Grada Vodica. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 34 osobe: 30 osoba su kontakti oboljelih; 4 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Oboljela je žena starije životne dobi, a testirana je preventivno prilikom prijema na kirurški odjel Opće bolnice Varaždin. Preventivno je u samoizolaciju stavljeno nekoliko liječnika i medicinskih sestara. Opširnije

Djevojka iz Dubrovnika zaražena je koronavirusom, a izliječena je jedna osoba iz Kule Norinske pa je ukupno aktivnih dvanaest slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite. U dubrovačkoj bolnici je zbrinuta jedna zaražena osoba. U samoizolaciji se nalaze 253 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježen je jedan slučaj kršenja te mjere.

Na području Primorsko-goranske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima prethodno oboljele osobe. Trenutno je u županiji 15 aktivnih slučajeva i 149 izliječenih. Hospitalizrane su dvije osobe, a njih 13 je u samoizolaciji.

Na području Brodsko-posavske zabilježeno je pet (5) novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem u županiji trenutno iznosi. Pod mjerama samoizolacije su 73 osobe, priopćio je žušanijski stožer.

Tri su novozaražene osobe na području Virovitičko-podravske županije. Četvero do sada zaraženih, se oporavilo, pa je broj aktivnih slučajeva sa sedam pao na tri. Inače, u posljednja 24 sata, testirana je 21 osoba.

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba zaražena koronavirusom. Radi se o starijoj ženi s područja općine Vir, obiteljskom kontaktu ranije oboljele osobe. Na COVID 1 odjelu Zadarske Opće bolnice hospitalizirane su 4 osobe.

U Istarskoj županiji nema novozaraženih. Isptan je 51 uzorak briseva na COVID-19. Izliječene su 4 osobe, a u samoizolaciji su 102 osobe. 

Nema novooboljelih ni u Krapinsko-zagorskojKoprivničko-križevačkoj te Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sve o koronavirusu pročitajte na koronavirus.hrt.hr.

Ravnatelj HHJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je da je do 7,45 sati nova 31 slučaja zaraze koronavirusom te istaknuo da je epidemiološka situacija povoljna unatoč velikom broju turista u Hrvatskoj. Upozorio je međutim da najveći problem zadaju noćni klubovi. Opširnije

U Hrvatskoj je jučer zabilježen 61 novi slučaj zaraze koronavirusom. Umrlih nije bilo, a na respiratoru je 8 bolesnika. Najviše je novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji - njih 30, slijedi Grad Zagreb s 18 novozaraženih, od kojih je dvoje stiglo iz inozemstva. Opširnije

Pandemija koronavirusa u svijetu

Australija je zabilježila rekordan dnevni broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, dok je istodobno broj novozaraženih tamo najniži u posljednja dva tjedna. Brazil pak ima više od  23 tisuće novih slučajeva i više od 570 umrlih - objavilo je jučer tamošnje ministarstvo zdravstvaOpširnije
 
Inače, po broju umrlih iza SAD-a i Brazila sada je Meksiko. Raste broj novih slučajeva i u Kini. Prema podacima Reutersa, u svijetu je zaraženo više od 19 milijuna i 700 tisuća ljudi, a umrlo je gotovo 730 tisuća. Opširnije 

• Oko 850 francuskih putnika s broda na kojemu je izbila epidemija koronavirusa i u ožujku nije uspijevao pristati ni u jednu luku podnijelo je protiv tvrtke Costa Cruises skupnu tužbu u Parizu sa 180 optužbi među kojima i ubojstvo iz nehaja. Opširnije

Svjetska zdravstvena organizacija nekoliko je puta pozvala mlade da budu odgovorni. Ponašanje mladih koji ignoriraju pravila o fizičkom razmaku i masovnim okupljanjem potpiruju širenje zaraze, postaje sve veći problem. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!