10:43 / 07.12.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina/B.V.M.

Stožer: Maske i nakon cijepljenja, nova pravila za trgovine

-

-

Foto: - / -

Maske će biti obvezne i za osobe koje su preboljele koronavirus, kao i nakon cijepljenja protiv covida-19.
Maske će biti obvezne i za osobe koje su preboljele koronavirus, budući da se još ne zna kako novostečena imunost utječe na prijenos virusa, a bit će obvezne i nakon cijepljenja protiv covida-19, najavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. 

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1886 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. 277 osoba je na respiratoru, to je 40 osoba više u odnosu na jučer. 59 je preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 152239 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 2233 preminule, ukupno su se oporavile 127882 osobe od toga 3443 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 52764 osobe.

Do danas je ukupno testirano 816 241 osoba, od toga 5356 u posljednja 24 sata.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Nela Sršen: Da su ljudi ranije shvatili svrhu mjera, ne bismo došli do ove situacije
➡️ Kalinić: Stožer se previše priklanjao politici

Konferenciju Stožera civilne zaštite pogledajte ovdje:


Hrvatska i dalje ima visoku incidenciju bolesti s 1154 zaražena na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana.

- Incidencija zaraze je visoka i na 26 smo mjestu na listi zemalja EU. Višu incidenciju ima samo Luksemburg. Što se tiče mortaliteta, mi smo na 14 mjestu u EU sa stopom smrtnosti od 515 na milijun stanovnika. Udio pozitivnih među ukupno testiranima u zadnjih 14 dana je 35,6 posto, a više imaju Bugarska i Poljska, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Maske i za cijepljene i za one koji su preboljeli COVID-19

Što se tiče nošenja maski za one koji su preboljeli COVID-19 nema dokaza da ne prenose zarazu, pa moraju nositi masku. Tako će biti i nakon cijepljenja. Dodatan razlog su druge respiratorne bolesti, istaknuo je Capak.

- Zbog čestih pitanja o tome trebaju li oni koji su preboljeli covid nositi masku izdali smo dokument o obavezi nošenja maski za njih, jer još ne znamo kako imunost stečena kroz bolest utječe na transmisiju bolesti. Ako se virus naseli na sluznicu, nema dokaza mogu li imune osobe prenijeti bolest i zbog toga trebaju i oni koji su preboljeli covid nositi masku. Tako će biti i nakon cijepljenja, rekao je.

Capak je rekao kako je stiglo 136.000 brzih antigenskih testova, od kojih će 80.000 biti podijeljeno domovima za starije za testiranje 40.000 korisnika i zaposlenika, kako bi se vidjela situacija s koronavirusom u tom sustavu. Ostatak testova bit će podijeljen hitnoj pomoći i hitnim bolničkim prijemima za brzu dijagnostiku.

U skladu s preporukama nošenja maski ići će posebno pojašnjenje i Državnom inspektoratu i službenicima civilne zaštite, rekao je Davor Božinović, voditelj Nacionalnog stožer i ministar unutarnjih poslova. 

Nadzori i prekršaji

U posljednja 24 sata inspektori civilne zaštite obavili su 2442 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te izdali 544 upozorenja te jedan prekršajni nalog u iznosi od 30 tisuća kuna, dodaje Božinović.

- Obavili su i 1778 nadzora, utvrđeno je 265 nepravilnosti te su 92 službene zabilješke upućene nadležnim institucija koje će odlučiti o eventualnom podizanju prekršajnih prijava. Provjereno je 8743 objekata, u sedam je utvrđeno kršenje mjera, rekao je.

Bila su i 63 kršenja samoizolacije zbog čega će biti podnesene tri kaznene prijave.

- Svi službenici prije svega prvo djeluju edukativno i na licu mjesta nastoje riješiti situacije koje krše mjere. Tek kada se ponašanje ne korigira pristupa se pisanjima izvješća i prekršajnim nalozima te kaznenim prijavama zbog širenja zarazne bolesti, rekao je Božinović.

Osnivanje telemedicinskih centara

Nastavljamo na konzilijarnoj suradnji, takva je uspostavljena između Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i KB-a Dubrava, ali kako se COVID bolesnici liječe i u drugim ustanovama, cilj je daljnja uspostava suradnje, rekao je ministar Vili Beroš.

- Treba razgovarati o tome i ujednačiti spoznaje o liječenju bolesti. Počelo se s osnivanjem telemedicinskih centara, a referentni centar će biti u ustanovi koja ima najviše iskustva, a to je Klinika za infektivne bolesti, rekao je Beroš.

Nova pravila za trgovine

Što se tiče rada trgovina, trenutno traju razgovori, a idu u smjeru ograničavanja broja kupaca koji mogu biti u trgovini, vjerojatno će biti jedna osoba na 10m2. Što se tiče škola, ministar Fuchs je u kontaktu sa županima i moguće je da će se ići u korekcije dosadašnjih odluka, ali o tome će više biti riječi na sjednici Vlade, dodao je Božinović.

O apelu znanstvenika i mjerama

- Da su se mjere koje su bile liberalnije dosljedno provodile, sigurno ne bi bilo potrebe za drugim mjerama, ali to je zajednička zadaća i potreban je solidaran pristup. I mjere koje imamo i izmijenjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti - njegova primjena je krenula edukativno, a ne represivno, ističe.

Na pitanje o apelu znanstvenika kojeg je potpisalo pola Vladinog znanstvenog savjeta Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" odgovara kako su mišljenja različita, ali da je komunikacija stalna. Bitno je, kaže, postavljati kontinuirano pitanja i tražiti rješenja o jednoj bolesti o kojoj se još uvijek ne zna dovoljno.

- Svi mi na dnevnoj bazi s kolegama iz inozemstva komuniciramo i raspravljamo i razmjenjujemo iskustva. Sasvim je normalno među znanstvenicima raspravljati, imati različita mišljenja. Komunikacija se pokušava poboljšati i pojačati, a u noćnom satima odgovaramo na mailove i poruke, rekla je.

Capak dodaje i da su svi registri javni, a Božinović ističe - komunikacija je upravo ovo što radimo, već devet mjeseci to činimo. 

Kako rasprave i svađe znanstvenika, poput Lauca i Đikića utječu na povjerenje u javnosti, Božinović je rekao da se ne želi miješati u područje koje nije njegovo, ali da znanost ne bi bila znanost kada ne bi propitivala.

- I najvažnije je da svatko prihvati ono ključno - da zaštiti sebe i druge time da održava distancu, nosi masku i cijela priča oko epidemije se svodi na to da ako se pridržavamo mjera, ako to ne ide, onda se ide u strože. Mjere su pokazatelj kako se organizirati u određenim situacijama i smanjiti broj kontakata, dodaje.

Rezultati ankete za cjepivo još uvijek nisu stigli, još uvijek nije zabilježen prvi slučaj gripe, a za nju je stigla i zadnja tranša cjepiva.

Na pitanje da je ispred crkve u Metkoviću stotinu ljudi, a djeca ne smiju trenirati bacanje koplja, Božinović odgovara da ne može komentirati Metković, jer to ne zna, ali da masovna represija prema svim strukturama društva nije rješenje. 

- Svatko ima dio odgovornosti da iz ove situacije izađemo sa što manje žrtvama, navodi Božinović.

Koliko je nadzora bilo nad primjerice sakralnim objektima, Božinović je rekao da nema taj podatak.

Ima li Hrvatska službene predikcije, Capak je rekao da HZJZ ima odjel koji se time bavi, ali su se brojke pokazale i netočnima pa nisu izlazili javno s tim. Pitanja što je rezultat tog rada, morate, kaže, uputiti njima jer ja nisam član te radne skupine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!