14:44 / 08.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Stožer: Nema uvjeta za popuštanje mjera u Karlovačkoj županiji

Foto:  REUTERS/Stephane Mahe, arhiva

Foto: REUTERS/Stephane Mahe, arhiva

Foto: - / REUTERS

U Karlovačkoj županiji do danas su oboljele 4164 osobe, od kojih je 109 umrlo.
U Karlovačkoj županiji od jučer su potvrđene 163 novooboljele osobe od bolesti COVID-19, a šestero je umrlo. U tjedan dana oboljelo je 640 ljudi pa se nisu stekli uvjeti za popuštanje epidemioloških mjera, rekla je na konferenciji za novinare načelnica Stožera civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar.

➡️ Sve o koronavirusu

Iz tjedna u tjedan Stožer s ustanovama unapređuje sustav otkrivanja i zaustavljanja zaraze te pružanja pomoći oboljelima, ali zaraza se širi i brojevi nisu takvi da bi se od Nacionalnog stožera civilne zaštite za Karlovačku županiju moglo tražiti popuštanje mjera, rekla je Hajsan Dolinar.

U prošlih tjedan dana 640 je novooboljelih, rekla je, ističući da bi incidenciju trebalo prepoloviti da bi se moglo tražiti popuštanje mjera. Nismo dovoljno odgovorni, do te mjere da smo imali i kršenje mjere samoizolacije u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi, unatoč tomu što prekršitelje čeka kazna od najmanje 8000 kuna, rekla je.

Učenici MIOŠ-a u Karlovcu i Gimnazije u Ogulinu već su na online nastavi. Od sutra će na nastavu na daljinu prijeći i Gimnazija u Karlovcu, a Šumarska i Tehnička škola, gdje također ima pozitivnih učenika, prijeći će na nastavu na daljinu od ponedjeljka, kao i ostale škole u Hrvatskoj.

U srednjim školama je 66 zaraženih učenika i 12 djelatnika, a u osnovnim školama 31 učenik i 34 djelatnika.

Jučer je za cijeli sustav socijalne skrbi, gdje su danas 22 pozitivna korisnika, provedena edukacija uzimanja briseva za antigenska testiranja i oblačenja zaštitne opreme.

U zadnjih tjedan dana u domovima zdravlja uzeto je 2448 antigenskih testova.

Kako je rekao ravnatelj karlovačke bolnice Nikša Antica, "produbljuje se funkcionalno povezivanje triju bolnica da bi njega sve većeg broja oboljelih bila na zadovoljavajućoj razini". Danas su imenovani glavni koordinatori povezivanja i glavne sestre za koordinaciju procesa liječenja oboljelih od Covida-19.

Covid odjel ogulinske bolnice proširuje se na Odjel pedijatrije i tri liječnika iz Karlovca šalju se na ispomoć za rad s oboljelima od Covida-19 kako bi se omogućila 24-satna dežurstva, a medicinskih sestara je u Ogulinu dovoljno.

Objedinjuje se i zaštitna oprema, korištenje boca s kisikom, a karlovačka je bolnica preuzela pranje bolničkog rublja dugoreške bolnice jer su njezine radnice u samoizolaciji.

U sve tri bolnice, Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi, danas je na liječenju 134 oboljelih, u protekla 24 sata primljeno je 13 novih. Na respiratoru je njih osam i  deset na visokim protocima kisika, jučer su dva respiratora u Karlovcu oslobođena jer su se pacijenti oporavili. Zbog toga što u Zagrebu više ne primaju pacijente iz drugih županija, karlovačka je bolnica na liječenje potpomognuto respiratorom primila jednog pacijenta iz sisačke Opće bolnice.

Pokrenut je drive-in u krugu Opće bolnice u Ogulinu, a ondje uzeti brisevi analizirat će se u Karlovcu na novome uređaju karlovačke mikrobiologije, nabavljenom novcem Karlovačke županije, kako bi se rasteretili kapaciteti županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Voditeljica Odjeka za mikrobiologiju dr. Tatjana Tot rekla je da je zasad dnevni kapacitet bolničkoga PCR testiranja 64, a cilj je da se uskoro može obraditi i 170 briseva na dan u dvije smjene, za što će trebati zaposliti nove djelatnike.

Tot je objasnila da se brzi antigenski testovi rade u bolnici kod simptomatskih pacijenata koji u bolnicu dođu po bilo kojem zdravstvenom problemu, te da se - ako su negativni, a trebaju hospitalizaciju, još radi i molekularna dijagnostika (PCR).

U Karlovačkoj županiji do danas su oboljele 4164 osobe, od kojih je 109 umrlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!