14:45 / 26.06.2020.

Autor: HRT/Hina

Stožer: Počinju kontrole u noćnim klubovima

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 56 novih slučajeva zaraze.
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 56 novih slučajeva zaraze pa je oboljelih  ukupno 2539.U Gradu Zagrebu 23 su novooboljele osobe, u Osječko-baranjskoj 12 te po pet u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji. Po dvije novooboljele osobe su iz Zadarske i Koprivničko-križevačke te po jedna iz Brodsko-posavske i Varaždinske županije.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš rekla je da je testirano 75.437 osoba, od čega 780 u posljednja 24 sata. Na bolničkom je liječenju 51 osoba, ali nitko nije na respiratoru. 

Počinju provjere u klubovima 

Ministar Davor Božinović rekao je kako su donijeli odluku kojom će se provoditi kontrola poštovanja preporuka za sprječavanje zaraze u noćnim klubovima.

- Inspektori civilne zaštite zajedno s policijom obilazit će noćne klubove i izvršiti uvid u pridržavanje preporuka. Ako uoče nedostatke, o tome će obavijestiti vlasnika, a ako će se nedostatci ponavljati, o tome će obavijestiti nadležne institucije. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da nitko tko je bio na teniskom turniru u kontaktu sa zaraženim tenisačem Goranom Ivaniševićem nije ugrožen prema epidemiološkim pravilima, već samo oni u posljednjih 48 sati.

Također, osvrnula se na samoizolaciju Rajka Ostojića. Rekla je da pravila trebaju vrijediti za sve, bez obzira na to je li riječ o političarima, javnim osobama ili bilo kojem drugom građaninu. 

Iz zagrebačkog stožera danas su rekli da se dovoljno ne testira. Markotić je rekla kako oni imaju dobar model i da testiraju sve ciljano te da ako Zavod za javno zdravstvo misli da treba testirati više, to slobodno može napraviti. 

Dodala je kako vjeruje da se broj zaraženih može ponovno smanjiti i da sve ovisi o nama.

- Koliko god izgledalo komplicirano, vidjeli smo da možemo, i to u vrijeme kada smo puno manje znali o virusu. Optimizam mi daje i to što se velik dio stanovništva počeo odgovornije ponašati.

Bubaš je istaknula kako nema zaraženih turista te da je riječ o obiteljima i prijateljima onih koji su putovali u susjedne zemlje.

Božinović je rekao kako smo u fazi suživota s virusom te da se traži ravnoteža između održavanja gospodarstva i da društvo ide što više prema otvorenosti, prema novom normalnom. 

- Da bi to bilo sa što manje izazova, moramo se svi pridržavati svih preporuka i odluka. Balans koji smo uspjeli postići u prvoj fazi siguran sam da ćemo postići i sada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!