17:43 / 17.03.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Stožeru civilne zaštite veće ovlasti radi ubrzanja djelovanja sustava

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izvijestio je da je pravosudnom sustavu uputio četiri preporuke zbog specifičnosti društvenog trenutka zbog epidemije koronavirusa.
Vlada je u hitnu saborsku proceduru sa sjednice uputila dopune Zakona o sustavu civilne zaštite kojima Nacionalni stožer dobiva veće ovlasti kako bi se, zbog epidemije koronavirusa, ubrzala protočnost djelovanja sustava.

-
U cilju ujednačavanja postupanja svih subjekata odgovornih za provedbu mjera zaštite života i zdravlja građana, kao i samih građana i pravnih osoba na cjelokupnom području Hrvatske, predlaže se dopuniti zakon na način da se omogući Stožeru civilne zaštite donošenje odluka i uputa koje će provoditi stožeri jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Na ovaj način želi se osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera prilikom donošenja i provedbe odluka kojima se reguliraju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene epidemije, dodao je ministar.

Zakon je upućen u hitnu saborsku proceduru kako bi se pravodobno mogle provesti mjere za otklanjanje opasnosti od neposredne ugroženosti života i zdravlja ljudi te opasnosti za štetu u gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 (koronavirus).

Ministri su na sjednici, na kojoj je Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene 16 zakona te tri podzakonska akta, kako bi se pomoglo gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, dobili i informaciju o Preporukama o radu pravosudnih tijela za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, a donesena je i odluka o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha radi provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izvijestio je da je pravosudnom sustavu uputio četiri preporuke zbog specifičnosti društvenog trenutka zbog epidemije koronavirusa, a u želji da on funkcionira jedinstveno te da pritom rizici budu smanjeni na najmanju moguću mjeru.

Prva je preporuka da pravosudna tijela i dalje na nastavljaju s radom, posebno na neodgodivim hitnim predmetima (zaštita prava djece, prava radnika, kazneni postupci s pritvorskim elementima), a svi drugi predmeti koji ne zahtijevaju takvu hitnost preporuka je da se odgode.

- Posebno se to odnosi na na ovrhe i to one koje se provode na sudovima, a vezane su uz deložacije. Mislimo da takve stvari treba odgoditi i ima smisla svakako ih odgoditi, rekao je ministar.

Treća je preporuka da se rad u pravosudnim tijelima organizira tako da oni koji to mogu rad obavljaju od kuće, a četvrta preporuka je korištenje elektroničke komunikacije.

- Preporučamo odvjetnicima i bilježnicima da komuniciraju elektroničkim putem. Nema niti za stranke nikakvog razloga da idu na gruntovne i vade zemljišno-knjižne izvatke kad je to moguće putem sustava e-građani , dodao je Bošnjaković.

Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno Ravnateljstvu za robne zalihe odobreno je da na teret državnog proračuna izvrši žurnu nabavu i roba koje nedostaju i potrebne su za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanje nadzora nad širenjem COVID-19.

- Okolnosti na terenu i situacija kojoj Hrvatska do sada još nije bila izložena ukazali su na potrebu za žunom nabavom nove robe i usluga kojima državna tijela i organizacije RH u ovom trenutku ne raspolažu ili ih nemaju u dovoljnoj količini, a za potrebe osobne zaštite sudionika i operativnih snaga sustava Civilne zaštite je nužno potrebita, objasnio je ministar gospodarstva Darko Horvat. 

Robe će se isporučivati iz robnih zaliha isključivo po nalogu MUP-a - Ravnateljstva civilne zaštite u ime Stožera civilne zaštite, a njihova nabava bit će izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi, zbog zaštite bitnih sigurnosnih interesa RH koji se ne mogu osigurati nekim drugim mjerama, rekao je Horvat. Popis roba i usluga je tajan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!