Stradalnici potresa iz Cvjetnog naselja idu u novi smještaj

08.09.2020.

17:48

Autor: Tamara Marković/Dnevnik 2/B.A./HRT

default error photo
Gotovo 250 stanovnika koji su privremeno smješteni u domu u Cvjetnom naselju ponovno se sele.
Gotovo pola godine prošlo je od potresa u Zagrebu i okolici. Zakon o obnovi trebao bi u Hrvatskom saboru biti donesen u petak. U međuvremenu - gotovo 250 stanovnika koji su privremeno smješteni u domu u Cvjetnom naselju ponovno se sele. Studentske sobe zamijenit će novim smještajem.

- Jedna je '91. u ratu otišla do kraja do temelja, druga je sad u potresu. Tako da sagradimo, pa se ruši, pa opet gradimo.

22. ožujka spremila je život u kovčege i kutije. Gospođu Ciliku čeka novo preseljenje, ali ne u svoj dom.

- Čekamo samo kad će nam narediti da se selimo nekamo. Navodno u Remetinec u hostel. Koliko je to sad točno, vidjet ćemo, kaže Cilika Tomić.

U hostelu Arena do sada je već smješteno šestero građana čiji su domovi stradali u poplavama, a početkom idućeg tjedna pridružit će im se i stanari Cvjetnog naselja.


- Dobili smo informaciju da se provodi nalog o demobilizaciji Cvjetnog naselja i mobilizaciji ovog objekta Arena koji je u vlasništvu Grada. Mi smo pripremili objekt, maksimalno smo se potrudili da našim sugrađanima, iako im je i ovo privremeni smještaj, uistinu osiguramo najveći mogući komfor, rekla je Olivera Majić, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika.

Selidba će biti organizirana ZET-ovim autobusima. Spremno je 117 soba s kupaonicom. Na raspolaganju će tako biti ukupno 239 kreveta.

- To su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe. Imamo zajedničke dvorane za sastanke i druženja. Pripremili smo dvorane za sportski sadržaj, stavili smo stolni tenis, rekao je Goran Kršnjavi, voditelj podružnice "Vladimir Nazor" Zagrebačkog holdinga.

- Vodimo i dandanas karantenu gore na Tomislavcu, tako da smo u potpunosti, što se tiče tih mjera, spremni, dodao je.

Do 15. rujna otvoren je natječaj za dodjelu novčane pomoći u visini 30% od procijenjenog iznosa štete, a još su slobodna i 23 gradska stana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!