07:48 / 27.11.2019.

Autor: T.V./M.Š./HRT

Štrajk glavna tema i u Saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon kraće stanke, Hrvatski sabor nastavlja rad, počinje novu sjednicu, posljednju redovnu u ovoj godini.
Štrajk prosvjetnih radnika bio je i glavna tema u Saboru. To je posljednja sjednica u ovoj godini, a tradicionalno je počela aktualnim prijepodnevom. Premijer i ministri odgovarali su na pitanja 40 saborskih zastupnika.

Ždrijeb je odlučio prvi pitanje postavi zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, koji je pitanje uputio ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću o tome što, kao predsjednik Vladina povjerenstva za Rome, planira učiniti kako bi riješio probleme u romskoj zajednici u Međimurju. Božinović je odgovorio kako će nastaviti kontinuirane napore koje Vlada provodi.  

Saborski 'aktualac' ministri su iskoristili da se, odgovarajući na pitanja zastupnika, pohvale svojim projektima, pa se tako ministar turizma Gari Cappelli hvalio uspješnom turističkom sezonom, a šef diplomacije Gordan Grlić Radman važnošću hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, odgovarajući na upit o potporama za poljoprivrednike, kazala je kako one nikad nisu bile veće što se tiče izravnih plaćanja.

Ministar branitelja Tomo Medved  rekao je da je u mandatu ove Vlade pronađeno 176 mogućih lokacija prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica iz svih raspoloživih izvora, provedena su probna iskapanja na 154 lokacije, organizirano 26 identifikacija na kojima su identificirani ostaci 169 osoba. Boris Milošević (SDSS) postavio je pitanje ministru državne imovine Mariju Banožiću o nositeljima stanarskih prava koji žele otkupiti stanove. Banožić mu je odgovorio da su promjene u proceduri i da se uskoro očekuje rješavanje tog problema.

Bernardić pita Plenkovića: Zašto ste nahuškali policiju na učitelje?

- U zemlji vlada kaos i rasulo. Institcije se urušavaju, građani su izgubili povjerenje u Vladu, u predsjednicu, u DORH. Nasilnici, kriminalci i silovatelji slobodno šeću. Izbor suca Turudića dokaz je rasula u pravosuđu. Vrhunac nezadovoljstva bio prosvjed na kojem je bilo 50 tisuća građana. Zašto ste nahuškali policiju na učitelje, zašto ste ih popisivali, zašto koristite represivni aparat države za popisivanje prosvjednika, pitao je Bernardić.

- Vidim da ste vi od onih koji će crtati Hrvatsku katastrofičnim perom i pokušati kreirati ozračje da u ovoj zemlji ništa ne vrijedi. Vi to možete raditi kao čelnik oporbe, ali morate imati argumente. Da bih prihvatio vaše kritike, onda bih morao bih reći da ova vlada nema zdravog rasta za razliku od vaše vlade koja je zadužila Hrvatsku za 70 milijardi kuna, odgovorio je premijer Andrej Plenković.

- Ovo je vlada koja ima zdravi gospodarski rast, ovo je vlada zbog koje nema prekomjernog proračunskog manjka, zbog koje nema makroekonomskih neravnoteža i vlada koja je Hrvatskoj vratila investicijski  kreditni rejting. Ovo je Vlada koja je povećala plaće nastavnicima i učiteljima, ljudima u visokom obrazovanju do sada za 11,49 posto. Šteta što sinoć niste bili na pregovorima da čujete kako se sindikati sjećaju vaše vlade, poručio je premijer Bernardiću.

- Fascinira me koliko možete bježati od stvarnosti i gurati glavu u pijesak. Sanaderova Vlada ostavila je državu u rasulu. Bili ste njegov učenik, mentor vam je bio čovjek optužen za ratno profiterstvo. Od povećanja koeficijenata jedno veliko ništa. To je dokaz koliko vam je stalo do učitelja i budućnosti ove zemlje, poručio je Bernardić. Smatra da su sinoćnji pregovori bili igrokaz i farsa.

Obuljen Koržinek: Odgovornost urednika odnosit će se i na komentare

Ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek upućeno je pitanje hoće li novim Zakonom o elektroničkim medijima biti reguliran rad portala, društvenih mreža i servisa. Obuljen Koržinek je odgovorila da novim zakonom društvene mreže neće biti regulirane kao mediji. A na portalima će, dodala je, "biti puno jasnije regulirane uredničke odgovornosti". Odnosit će se i na komentare koji su često puni govora mržnje i lažnih vijesti, najavila je ministrica dodavši da će biti utvrđene jasne sankcije.

Aladrović: U mandatu ove Vlade minimalna plaća povećana za 754 kn

- Minimalna plaća predstavlja jedan od oblika zaštite onih najpotplaćenijih u našem društvu. Politika minimalne plaće uređena je Uredbom Vlade RH koju Vlada donosi do 31. listopada svake godine za iduću kalendarsku godinu. Vlada je pokrenula razgovore sa socijalnim partnerima - predstavnicima sindikata i poslodavcima - o ovoj temi i ono što je plod tih razgovora, a isto tako vrlo jasna orijentacija Vlade, je da je bilo nužno povećanje minimalne plaće kako bismo zaštitili one najpotplaćenije, kaže Aladrović.

- Ono što je Vlada učinila u ovom mandatu je povećanje od 754 kn, odnosno 33%. Trenutno smo došli na 55% medijalne plaće, odnosno 47% prosječne plaće. Zaštitu najpotplaćenijih imat ćemo i ubuduće u vidu, poručio je.

Stazić: Vama je očito u interesu da se ovaj problem ne riješi

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić kaže kako sinoćnji pregovori nisu dali rezultata. Kaže da premijer pri tom tvrdi da novca nema. Premijera je pitao je li možda razmišljao da "prestane silne milijarde davati Crkvi, da spriječi rast broja branitelja, da spriječi predsjednicu da dijeli povlaštene mirovine kome hoće i kako hoće i da prestane slati novac u Hercegovinu".

Na to je nezavisni zastupnik Željko Glasnović prosvjedovao tvrdeći da Stazić nema pojma koliko branitelja im, a da ga nije bilo briga za stotine tisuća partizanskih mirovina. Zaradio je opomenu predsjednika Sabora. Premijer Andrej Plenković je Staziću poručio kako ne može vjerovati da u ovom kontekstu spominje branitelje.

- Ova je Vlada u svom mandatu ispravila brojne nepravde prema braniteljima jer oni koji su se borili za ovu državu to zaslužuju. Nastavit ćemo tako i dalje, rekao je ponovivši da je paket sinoć ponuđen sindikatima cjelovit do kojeg se došlo kroz razgovore s predstavnicima sindikata. Rekao je da se pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru nastavljaju danas.

- Vama je očito u interesu da se ovaj problem ne riješi, da djeca ostanu neobrazovana, jer što su djeca gluplja to će lakše glasati za HDZ, ustvrdio je Nenad Stazić. Predsjednik Sabora upozorio ga je da tako ne govori o glasačima HDZ-a jer ih je ''ipak puno više nego glasača SDP-a''.

Beljak: Probleme u školstvu trebala je rješavati ministrica obrazovanja ili ste vi trebali riješiti nju

Čelnik HSS-a Krešo Beljak rekao je da svjedočimo kompletnom raspadu sustava.

- Probleme u školstvu trebala je rješavati ministrica obrazovanja ili ste vi trebali riješiti nju. Za šverc oružja niste odgovorni vi nego ministar. Kakav je to premijer koji nije u stanju riješiti problem među svojim ministrima, pitao je Beljak.

Plenković je odgovorio kako pokušava "razabrati nit onoga što je Beljak htio reći". Poručio je da u Zemuniku nije bilo šverca oružjem, već neovlaštenog ulaska u bazu. Što se tiče stanja u obrazovanju, premijer se ponovno obratio učiteljima i ponovio koliko im raste plaća.

Gromoja: Vi ste najomraženija osoba u zbornicama

Mostov Nikola Grmoja se zapitao gdje je ministricu Divjak, je li smijenjena. Ociijenio je da Vladina ponuda sindikatima neće proći. Pitao je premijera osjeća li odgovornost i sram što hrvatska djeca ne mogu ići u školu.

Plenković je ponovio da se nikad nije toliko povećala plaća kao u mandatu njegove Vlade. Dodao je da je nudio povećanje plaće odmah.

- 'Odmah, odmah, rekao je premijer i podsjetio da su tu ponudu sindikati lakonski odbili.

- Ne razumijete učitelje i nastavnike i tretirate ih kao žetončiće. Oni nisu na prodaju, traže ravnopravnost, a vi ste ih ismijavali. Vi ste najomraženija osoba u zbornicama, rekao je Grmoja.

Grbin: Štrajk je vaša odgovornost i na vama je da ga riješite

SDP-ov Peđa Grbin premijera je pitao zna li koja je razlika između koeficijenta, dodatka i osnovice.

- Znam, odgovorio mu je Plenković.

- Možete vi tvrditi što god hoćete, ali ne bi se reklo da razumijete. Ili razumijete, ali uporno radite sve što možete da se problem ne riješi. Štrajk je vaša odgovornost i na vama je da to što je moguće prije riješite, poručio mu je Grbin.

Sabor će do sredine prosinca raspraviti 90-ak točaka

Sabor će zasjedati do sredine prosinca, u devet dana plenarnog rada trebao bi raspraviti 90-ak točaka, koliko ih je trenutno u dnevnom redu.

Među njima je i paket zakona kojima se pooštravaju kazne za nasilje, ubrzava kazneni postupak i dodatno štite neke profesije poput socijalnih radnika i učitelja, a što bi se osiguralo izmjenama kaznenog te zakona o kaznenom postupku i o zaštiti nasilja u obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!