12:24 / 21.11.2019.

Autor: P.F./HRT

Štrajk i dalje u cijeloj Hrvatskoj, odaziv velik

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema pristiglim podacima u današnjem štrajku je sudjelovalo 76,66% članova Sindikata Preporod.
Prosvjetni sindikati su i dalje u frontalnom štrajku. To znači da do ispunjenja njihovih zahtjeva nastave nema u cijeloj Hrvatskoj. Posljednju ponudu Vlade sindikati ocjenjuju nedostojnom, nižom od prijašnje te pokušajem podcjenjivanja prosvjetnih radnika.

Sindikati su objavili u ponedjeljak da se tako izjasnilo 96% od 13.000 članova. Svjesni su da im dani u štrajku više neće biti plaćeni. Najavljuju i velik skup na Trgu bana Jelačića u ponedjeljak uz poruku "Za bolju Hrvatsku, za budućnost naše domovine".

Sindikati su danas održali prosvjed šutnje na Markovu trgu, a jučer su održali akciju "Potrubi za obrazovanje".

Iz Sindikata Preporod priopćili su kako je štrajk danas proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema pristiglim podacima u štrajku je sudjelovalo 76,66% članova Sindikata Preporod. U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 76,78% članova, a  u srednjoškolskim ustanovama 76,19% članova, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Preporoda Željko Stipić.

● Mihalinec: Ministrica Divjak ništa ne znači u ovoj Vladi 

Divjak: Dijalog je jedino rješenje

Vladina posljednja ponuda sindikatima

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12% iduće godine, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2% ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11% kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. Prosvjetni sindikati u cirkularnom štrajku bili su 26 dana. U tom vremenu svaki učenik dosad je izgubio šest dana nastave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!