14:43 / 25.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Štrajk komentirali Plenković, Divjak i Grabar-Kitarović

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak da će se postići dogovor sa sindikatima obrazovanja, i to ponajprije zbog djece koja trebaju ići u školu.
Premijer Andrej Plenković ocijenio je da će se postići dogovor sa sindikatima obrazovanja, i to ponajprije zbog djece koja trebaju ići u školu, te ustvrdio da su svi Vladini potezi bili konstruktivni i išli u korist zaposlenih u obrazovanju.

U razgovoru s novinarima nakon sjednice Skupštine Hrvatske zajednice županija, koji je trajao više od 16 minuta, premijer je ponovno opširno objasnio što je sve Vlada učinila kada je riječ o plaćama u obrazovanju i cijeloj državi. Novinarima je poručio da je u priči oko štrajka u obrazovanju važna i uloga medija kako se ne bi slala poruka da treba "stisnuti i ucijeniti" onoga koji "racionalno upravlja zemljom tako da ne radi dug za one koji će doći sutra".- Njega sada treba stisnuti, ucijeniti i natjerati ga - na što? Vratiti se na staro - napraviti jedan tour po financijskim središtima, izdati obveznice, zadužiti se, vratiti deficit, isplatiti lovu i reći: Bravo, odlično si napravio, rekao je Plenković ustvrdivši kako bi to značilo da se baca u smeće sve što je do sada napravljeno. Dodao je kako to "ne ide tako" te da "netko mora u zemlji vidjeti širu sliku, ako nema tko drugi, evo, mi ćemo". Ocijenio je da će se postići dogovor sa sindikatima.

Ne treba slati poruku da Vladu treba "stisnuti i ucijeniti"

- Mislim da ćemo se dogovoriti, mislim da se trebamo dogovoriti. Za dogovor je potrebno dvoje - mi smo tu. Sve što smo dosad napravili pokazuje da smo konstruktivni. Ni jedan potez ni riječ s naše strane nisu bili krivi. Svi su potezi in favorem, kaže Plenković. "Najvažnija su djeca. Da bi mogla napredovati, naučiti, polagati ispite i biti spremna odgovarati na izazove. Sutra kad izađu na fakultete i tržište rada moraju nešto znati, a da bi nešto znali moraju ići u školu", rekao je.

Grabar-Kitarović: Nadam se da će se uskoro dogovoriti

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je nadu, u vezi s današnjim velikim prosvjedom sindikata obrazovanja, da će situacija završiti što prije dogovorom Vlade i obrazovnih sindikata jer se ovakvo stanje obija o leđa učenicima. Ne bi bilo dobro da ovakvo stanje potraje jer se to, istaknula je, obija najviše o leđa učenicima, posebno maturantima, ali i roditeljima koji se moraju brinuti o tome gdje će ostaviti djecu ako su zaposleni, a djeca ne idu u školu.- Kao što znate, svoj sam program predstavila pod nazivom "Hrvatska zna i mora bolje". Drago mi je što prosvjednici prepoznaju da Hrvatska mora bolje i da se pod tim motom ujedinjavamo i iznalazimo rješenje, rekla je predsjednica u Osijeku uoči potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnog novca vodno-komunalnih projekata EU-a na području Osječko-baranjske županije.

Divjak: Učitelji pokazali stav, ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu

- Učitelji su pokazali svoj stav, a ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu", poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja se porukom oglasila zbog velikog interesa medija. Ponovno je apelirala na "sve uključene da pokažemo djeci, učenicima i studentima da radimo u njihovu interesu i da smo u stanju rješavati kompleksne probleme".- Pozorno sam pratila poruke koje su poslane Vladi s prosvjeda na Trgu bana Jelačića i adresirat ću ih u svojem radu kao ministrica, kao i slučajevima kad smo se izborili za napredovanje i nagrađivanje najboljih i za status službene osobe", poručila je Divjak. Podsjetila je da se od "samoga početka postavljanja zahtjeva u lipnju zalagala za pronalaženje zdravoga kompromisa", te ustvrdila kako se "maksimalno založila u četvrtak i petak da otvori prostor za rješenje i dala konkretne prijedloge utemeljene na podacima i analizama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!