07:48 / 05.02.2020.

Autor: B.A./HRT/Hina

Štrajk sanitetskog prijevoza: "Poštovat ćemo odluku suda"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najavili su da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.
U zagrebačkom Zavodu za hitnu medicinu jutros je počeo sa štrajkom određeni broj vozača sanitetskog prijevoza. Krešimir Topić, potpredsjednik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza, rekao je da je odaziv na štrajk zadovoljavajući, oko 50 posto, te da će trajati dok se zahtjev ne ispuni. Poštovat će, kaže, odluku suda ako im zabrani štrajk.

- Primorani smo na štrajk, ispričavam se svim korisnicima zbog bilo kakvih neugodnosti. Naša borba počela je prije tri godine, zadnjih godinu i pol dana je intenzivna, poručio je večeras Topić u HRT-ovoj emisiji Tema dana.

Razlika na plaći je kaže, ovisno o blagdanima i satnicama, za vozače od 1500 kuna naviše, a za tehničare i do 3000 kuna.

- Moja plaća bila je minimum 4300, pa do nekih 5100, rekao je Topić.

Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, odbacio je tvrdnju da nije bilo sluha za njih te rekao da je više navrata u svom mandatu inicirao ovu temu, ali i da treba napomenuti da poluge i mehanizmi lokalne samouprave nisu dostatni za rješenje ovog problema.

- Imamo potpuno razumijevanje za vozače, oni traže svoja prava, bore se za kruh svagdašnji, za veću plaću, i na tom tragu smo već imali kontakte i danas, i jučer, i s ministrom. Moramo priznati da su i Vlada i Ministarstvo pokazali želju, inicijativu, odlučnost. Traže rješenja, projekcije i simulacije da vide kako zapravo napraviti i podesiti, a da se ne naruši temeljni sustav koeficijenata koji postoji za različite složenosti posla, rekao je Jeleč.

Topić je rekao da je na hitnoj medicinskoj pomoći puno veći stres, ali da i oni imaju - da moraju proći kroz crveno, da su i oni bili u krvi, da su izloženi zaraznim bolestima... Napomenuo je i da su jednako educirani kao kolege na hitnoj pomoći.

Jeleč je rekao da će i sutra u 12 sati opet imati razgovor s ministrom koji je "istinski razočaran" što se prekinuo proces pregovora. Rekao je da se radi o 10-ak milijuna kuna godišnje i da to treba osigurati u proračunu.

Zavod zatražio zabranu štrajka

Unutarnjom preraspodjelom djelatnika osiguran je nesmetani prijevoz bolesnika u zagrebačke zdravstvene ustanove, izjavio je ravnatelj Zavoda Žarko Rašić.

Zavod je od suda zatražio zabranu štrajka s obzirom da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti štrajk nije moguće organizirati u zavodima za hitnu medicinu, izjavio je Rašić. 

- U ovom trenutku sve funkcionira normalno. Svi bolesnici su prevezeni na dijalizu, nema dugih čekanja, a u pričuvi imamo i 15 vozača ZET-a, kao i 30-ak djelatnika iz ostalih zagrebačkih ustanova - vozača i medicinskih sestara, koji su spremni uskočiti, kazao je i dodao kako je na terenu kao i inače 31 ekipa sanitetskog prijevoza.

Jutros se nije moglo doći do čelnika Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza koji su za srijedu najavili početak štrajka kojim traže da se u koeficijentima i plaćama izjednače s kolegama u hitnoj pomoći, što bi na godišnjoj razini stajalo oko dva milijuna kuna.

Sindikat štrajkom traži izmjenu Vladine Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, kako bi se sanitetskom prijevozu vratili stari koeficijenti, umanjeni nakon razdvajanja hitne pomoći i sanitetskog prijevoza 2011. godine.


U utorak su održani višesatni razgovori u Ministarstvu zdravstva s Hrvatskim sindikatom sanitetskog prievoza na čelu s Mišelom Majetićem, tijekom kojih je ministar zdravstva Vili Beroš ponudio kompromisnu izmjenu koeficijenata složenosti posla. 

Beroš je jutros u povodu štrajka izjavio kako je Zagrebački zavod za hitnu medicinu zatražio od suda mišljenje je li štrajk zakonit, a do odluke suda njegov je zadatak osigurati pravovremeno funkcioniranje službe. Ministar je rekao kako se štrajk ne bi trebao osjetiti jer su se u Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreb organizirali tako da i dalje imaju dovoljan broj vozača na dnevno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!