07:36 / 12.02.2020.

Autor: HRT/Hina

Štrajk sindikata sanitetskog prijevoza

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HSSP je najavio da će se, zbog nezadovoljstva koeficijentima i plaćama zaposlenih u sanitetu, od srijede diljem Hrvatske početi održavati štrajkovi solidarnosti zaposlenih na sanitetskom prijevozu.
Zbog nezadovoljstva plaćama, Sindikat sanitetskog prijevoza u desetak je gradova od 8 do 12 sati održao štrajk solidarnosti s kolegama iz zagrebačkog sanitetskog prijevoza, koji štrajkaju već tjedan dana. Njihova je plaća čak 1.500 kuna manja od plaće vozača u Hitnoj, a nerijetko obavljaju veoma sličan ili isti posao. Stoga traže da im se izjednače koeficijenti, što bi godišnje stajalo oko dva milijuna kuna.

Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza (HSSP) najavio je da će se, zbog nezadovoljstva koeficijentima i plaćama zaposlenih u sanitetu, od danas diljem Hrvatske početi održavati štrajkove solidarnosti zaposlenih na sanitetskom prijevozu.

- Hrvatski sindikat sanitetskog prijevoza sa svojim podružnicama, te u suradnji s drugim sindikatima koji imaju članove koji su zaposleni na sanitetskom prijevozu, organizirali su štrajkove solidarnosti po županijama, stoji u priopćenju HSSP-a koje je potpisao član predsjedništva sindikata Ratko Sović.

Kako se ističe, svaki sindikat u dogovoru s članovima, a sukladno organizaciji rada u djelatnosti u domovima zdravlja, obustavit će rad na način da neće obavljati prijevoz pacijenata osim kroničnih koji moraju biti svakodnevno zbrinuti, "a to su dijalizirani, onkološki te 'hitni prijevoz' u određenom vremenu".

- Na ovaj način iskazuju solidarnost s inicijativom HSSP-a, kako bismo zajedničkim nastupom ukazali na nužnu i što hitniju izmjenu uredbe o koeficijentima, te uvrštavanjem radnog mjesta, vozač i medicinska sestra/tehničar u spomenutu uredbu, jer od nesretne podjele djelatnosti ova radna mjesta pod tim nazivom ne postoje, napominju iz tog sindikata.

Ističu kako tzv. "hitni prijevoz", koji će nastaviti obavljati, po domeni spada u hitnu medicinsku pomoć te bi takav prijevoz trebali obavljati vozači i medicinska sestra/tehničar tima 1 ili tima 2, a za što se umjesto toga koriste timovi sanitetskog prijevoza.

- Odredbama pravilnika o organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza navedeno je da se u djelatnosti sanitetskog prijevoza ne smiju obavljati poslovi iz područja hitne medicinske pomoći, upozorava HSSP.

- Jutros su, od 8 do 12 sati, uz desetak hrvatskih domova zdravlja prijevoz bolesnika obustavili i u karlovačkom sanitetu. Glavni razlog je podrška kolegama iz Zagreba i upozoravanje mjerodavnih na sustavno zanemarivanje zaposlenih u sanitetskim prijevozu. Njihova plaća, kažu, čak je 1500 kuna manja od plaće vozača u Hitnoj, a nerijetko obavljaju veoma sličan ili isti posao.


Beroš: Sanitet ne može imati isti koeficijent kao i vozači hitne

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu da vozači sanitetskog prijevoza ne mogu imati isti koeficijent kao i vozači hitne pomoći, te najavio da će sa sindikatom sanitetskog prijevoza pokušati razgovorom riješiti problem.

- Sud je rekao svoje, ponuda je na stolu, idemo razgovarati. Štrajk je legalni način traženja prava, no mišljenja sam da vozači saniteta ne mogu imati baš onaj koeficijent kao vozači hitne, i to je moj komentar na sve skupa, rekao je Beroš novinarima pred Banskim dvorima.

Najavio je da će sa sindikatom sanitetskog prijevoza razgovarati jer se jedino tako može riješiti problem.

- Moj je zadatak razmišljati o svim okolnostima, ako se štrajk proširi osigurati adekvatno pružanje usluge, naglasio je Beroš.


Trendovi kod koronavirusa naznaka dobrog stanja

Ministar zdravstva također je komentirao stanje u vezi koronavirusa, kojem je Svjetska zdravstvena organizacija u utorak dala službeni naziv COVID-19. Virus je do sada zarazio više od 44.600 ljudi, a broj smrtno stradalih premašio je 1110 osoba. U zadnja 24 sata umrlo je 97 osoba te je zabilježeno još 2015 novih slučajeva zaraze.

- Ako gledamo trendove, nadam se da je to naznaka dobrog stanja. Broj oboljelih prije tri dana povećao se za 2700 u odnosu na prethodni dan, prije dva dana povećanje je bilo 2000, a danas je 1700 oboljelih. Glavna je vijest da je 5000 ljudi ozdravilo, što je ohrabrujuće, ističe Beroš.

Na pitanje o spekulacijama da Hrvatska nije spremna na veću epidemiju koronavirusa, Beroš je obećao da će napraviti sve što je potrebno da Hrvatska bude spremna.

- Iz dana u dan radimo na pripremama, promišljamo sve moguće scenarije i trudimo se biti što spremniji u datim okolnostima, poručio je ministar.

Na sat vremena, danas su štrajk podržali i u Šibeniku, Kninu i Drnišu. Što su rekli, poslušajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!