Sindikat službenika i namještenika: Ima prostora za dogovor s Vladom

27.06.2023.

08:31

Autor: U mreži Prvog/HRT/A.S.

Marija Antunović, Sindikat državnih službenika i namještenika

Marija Antunović, Sindikat državnih službenika i namještenika

Foto: Boris Scitar / PIXSELL/HTV

Ugrožava li dugotrajan štrajk sudskih službenika normalno funkcioniranje sudske vlasti kako tvrdi predsjednik Vrhovnoga suda? Kako se štrajk odražava na građane? Ima li rješenja za prekid štrajka? Je li opravdan strah vlade da će ako poveća plaće sudskim službenicima uslijediti domino efekt? Ima li reforme pravosuđa bez većih plaća? 

Gosti emisije U mreži Prvog su bili državni tajnik Ministarstva pravosuđa Jure Martinović, Marija Antunović iz sindikata službenika i namještenika, Kolinda Kolar iz Udruge sudaca te predsjednik odvjetničke komore Robert Travaš. 

Kolinda Kolar rekla je da se ne radi ništa osim hitnih predmeta na sudovima i da su ti predmeti svedeni na minimum te ih nema puno.  

Marija Antunović kazala je da sudski namještenici nisu imali drugog izbora nego krenuti u štrajk zbog svojih niskih plaća. 

- Po našim saznanjima većina službenika namještenika je u štrajku, rekla je Antunović.

Kako se štrajk odražava na građane?

Robert Travaš je poručio da su odvjetnici i stranke žrtve ovog slučaja na koji ne mogu utjecati. 

- Naime, stranke ne mogu ostvariti svoja prava koja mogu ostvariti, a odvjetnici ne mogu obavljati svoj posao, istaknuo je Travaš.

Istaknuo je da su odvjetnici već 6 tjedana bez prihoda. 

- Moramo razmisliti ako se ovo stanje nastavi, onda ćemo morati zatražiti od države da odvjetnike oslobode nekih davanja, da se u tom slučaju nešto napravi. Jer ovakvo stanje za odvjetnike je neodrživo, istaknuo je.

Jure Martinović je rekao da ih brine situacija na sudovima. 

- Sudbena vlast kao treća grana vlasti ili prva grana vlasti u ovome trenutku iz razloga kojeg možemo gledati iz raznih kutova ne ostvaruje onu svoju najvažniju ulogu, a to je da bude servis građanima i pravnim osobama kada oni to od sudbene vlasti traže, kazao je.

Istaknuo je da razgovaraju s predstavnicima sindikata. 

- Napore koje smo činili od 2017. godine pa do danas i s ovim zadnjim povećanjem koje nudimo i dajemo sindikatu, a to je 100 eura. Dovest ćemo tu najosjetljiviju kategoriju, najvažniju u funkcioniranju u izvršavanju sudbene vlasti na razinu od 800 eura, rekao je Martinović. 

Kazao je da s povećanjem, to jest mjerom koju oni daju, će zapisničari doći na 800 eura. 

- Najniže plaće u ovome trenutku su 550 eura. To su namještenici, to su naše spremačice i domari. I oni će otići s povećanjem gore jer su u najnižoj kategoriji. Od nekakvih 7000 namještenika, negdje oko 6900 je zahvaćeno s ovom mjerom od 100 eura, kazao je.

Prostor za dogovor s Vladom

Antunović je rekla da pozdravljaju cjelokupno uređenje plaća u državnom sektoru i u javnim službama. 

- Međutim, smatram da postoji prostora za dogovor s Vladom da se nama sada pruži dodatak koji će nam pomoći u preživljavanju do stupanja na snagu uredbe koji najavljuju sljedeće godine, kazala je.

Istaknula je da su spremni ići u štrajk koliko god to bude trebalo. 

Kolar je istaknula da nerješavanje pitanja sudova je napravilo velike probleme sudstva u budućnosti. 

- Zato što sve rasprave koje su odgođene, morat će se iznova opet zakazati. S obzirom na broj predmeta koji postoji na sudovima, svi ti termini za jesen su u pravilu popunjeni pa je pitanje koliko ima prostora ako se sve dalje odgađa, naglasila je.

Dodala je da je drugi problem da službenici sve više spominju svoj ostanak ma sudovima. 

- Ozbiljno razmišljaju o tome da promjene svoj posao, što je za nas najgore što se može dogoditi. Zato što su nama ljudi nezamjenjivi i mislim da je to nešto čemu bi svi trebali razmišljati, dodala je Kolar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!