08:18 / 27.08.2018.

Autor: HRT

Štrajk u brodogradilištima: Do kraja tjedna dvije plaće

Foto: Maja Sever/HRT

Foto: Maja Sever/HRT

Foto: - / HRT

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel nakon sastanka u Vladi obavijestio je kako će štrajk trajati dok radnicima ne sjednu plaće za srpanj.
Prosvjed radnika Uljanika i 3. maja na Markovu trgu završio je oko 13.30 sati, nakon čega su se radnici razišli.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel nakon sastanka u Vladi obavijestio je kako će štrajk trajati dok radnicima ne sjednu plaće za srpanj.


"Došli ste danas s ciljem da imate radna mjesta, s ciljem da imate plaće i da imate proizvodnju", istaknuo je Novosel obraćajući se prosvjednicima, kojih je dio izražavao nezadovoljstvo postignutim dogovorom. Poručio im da je prosvjed završio, a štrajk će prekinuti u onom trenutku kada dobiju plaću za srpanj. Dodao je kako bi Uprava brodogradilišta, ako ima i malo moralne odgovornosti, trebala otići prije nego se prosvjednici vrate u Rijeku i Pulu. "Ako neće sami otići, otjerat ćemo ih", poručio je Novosel.Jedna bi bila osigurana, a druga isplaćena, razgovara se s više banaka. Nakon isplate plaće za srpanj, štrajk prestaje, izjavio je nakon sastanka u Vladi sindikalac Đino Šverko.

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je nakon sastanka s predstavnicima Štrajkaškog odbora pulskog i riječkog brodogradilišta, da se intenzivno radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, te se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

"Intenzivno se radi na osiguranju dviju plaća za radnike Uljanik grupe, nadam se da ćemo do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću", rekao je Horvat novinarima.

Na sastanku je, kaže, postignut konsenzus da se želi brodogradnju u Puli i Rijeci, ali s drugačijim modalitetom, kako bi ta brodogradilišta postala profitabilna. "Nemojmo dozvoliti da nam se ova situacija ponovi", poručio je Horvat istaknuvši kako je to zadnja šansa da se privedu svrsi brodogradilišta da bi jednom postali profitabilnim trgovačkim društvima.

Nadzorni odbor i Skupština Uljanik grupe trebaju donijeti odluku o budućnosti uprave, rekao je Horvat.Više od sat vremena trajao je sastanak predstavnika Štrajkaškog odbora s premijerom Andrejem Plenkovićem i resornim ministrima kako bi se našao model za opstanak brodogradilišta 3. maj i Uljanik.
Uljanik Grupa ranije je poručivala da im treba oko 100 milijuna eura za sljedeća četiri mjeseca za gradnju brodova, hladni pogon i isplatu plaća. Tada se ne bi aktivirala državna jamstva u iznosu od 250 milijuna eura. Vlada je dosad bila kritična prema upravi koju smatra najodgovornijom za nastalu situaciju.

Oko tisuću radnika brodogradilišta Uljanik i 3. maj stiglo je u ponedjeljak prijepodne na Trg bana Josipa Jelačića, odakle su se zaputili na prosvjed na Markovu trg kako bi izrazili nezadovoljstvo neisplatom plaća za srpanj i stanjem u Uljanik Grupi. Dok su ostali čekali vani, nekoliko je predstavnika radnika otišlo na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministroim Darkom Horvatom.

Prosvjed  smo uživo prenosili na našoj Facebook stranici:Nezadovoljni radnici, koji su autobusima stigli iz Pule i Rijeke, u 11,10 sati okupili su se na Jelačićevu trgu te su u povorci krenuli Zakmardijevim stupama i Ćirilometodskom ulicom do Markova trga. Opći štrajk u brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik Grupi, počeo je u srijedu, 22. kolovoza, jer radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!