09:08 / 10.08.2018.

Autor: HRT

Štrajk u Ryanairu, otkazani letovi i u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Sudjeluju piloti iz Irske, Njemačke, Belgije, Švedske i Nizozemske. Otkazano je oko 400 letova, među njima i oni u Puli i Zadru.
Nezadovoljni plaćama i uvjetima rada zaposlenici najvećeg europskog niskobudžetnog avioprijevoznika Ryanaira danas štrajkaju. Sudjeluju piloti iz Irske, Njemačke, Belgije, Švedske i Nizozemske. Otkazano je oko 400 letova. U Hrvatskoj su otkazani letovi u Zadru i Puli, što je pogodilo više od dvije tisuće putnika. Ryanair ih je obavijestio o otkazivanju letova, ali nisu se baš svi snašli.Didier Lebbe, predstavnik sindikata pilota kaže kako od Uprave traže između ostalog povećanje minimalne plaće. "Da radnicima koji su na raspolaganju bude to i plaćeno, da napokon ostvarimo socijalna prava, odnosno da nas se prepozna kao partnere u socijalnom dijalogu. Uprava Ryanaira sve to dosad nije poštovala, a ponajmanje svoje pilote i kabinsko osoblje", kaže on.

Ryanair leti u 37 zemalja i prošle je godine prevezao ukupno 130 milijuna putnika. Izbjegli su štrajk u vrijeme Božića, priznavši sindikate prvi puta u 30-godišnjoj povijesti poslovanja. Teškoće su se pojavile u pregovorima sa sindikatima o plaćama i uvjetima rada. Tvrtka ove godine očekuje dobit od oko 1,25 milijardi eura i hvali se nižim troškovima po putniku u odnosu na konkurenciju.

Zračna luka Zadar: štrajk Ryanaira neće utjecati na poslovanje

Ryanairovi piloti pak tvrde kako zarađuju puno manje od kolega u drugim zrakoplovnim kompanijama, poput Lufthanse. Sindikati žele također da uprava radnicima angažiranim na određeno vrijeme osigura ista prava kao i stalno zaposlenima. Radnici iz drugih zemalja žale se pak da ih Ryanair zapošljava po irskim propisima, opravdavajući to argumentom da većina njih radi na irskim zrakoplovima. Oni pak odgovaraju da to stvara veliku nesigurnost i onemogućuje im pravo na pogodnosti koje im nudi matična zemlja.Iz Ryanaira su poručili da su spremni nastaviti razgovore s predstavnicima pilota. Pritom je izvršni direktor Michael O'Leary upozorio da bi mogli preseliti radna mjesta i avione na profitabilnija područja ako se previranja nastave.
Kompanija je već preselila dio flote iz Dublina u Poljsku, što bi moglo rezultirati ukidanjem 300 radnih mjesta, uključujući 100 pilotskih.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!