Štrajk u školama od 10. listopada do ispunjenja zahtjeva

01.10.2019.

08:19

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Sindikati su najavili štrajk kako bi obvezali Vladu RH da u procesu mirenja sjedne ponovno za stol.
Školski sindikalni čelnici, Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatska (NSZSŠH) predali su u Vladi najavu štrajka obrazovnih radnika.

- Najavu štajka dajemo jer nakon drugog kruga razgovora Vlada nije ispoštovala dogovoreno. Premijer je obećao da će Vlada u kratkom roku dati svoj stav o načinu povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto. Vlada i njeni ministri stalno odgađaju ranije najavljeni sastnak. Krećemo u štrajk, onda počinje proces miranja tijekom kojega se mora sjesti za stol i razgovarati, bez omalovažavanja druge strane. Štrajk počinje 10. listopada, a trajat će do ispunjenja zahtjeva, kazao je Branimir Mihaliec

"Ovo nije borba protiv Vlade, ovo je borba za bolje obrazovanje i sigurni smo da će roditelji uvažavati naše zahtjeve. Ako nam je cilj reforma i zadovoljan učenik, korak u tome je i zadovoljan učitelj", rekla je Sanja Šprem. Postupak mirenja između Vlade i sindikata, koji se prema Zakonu o radu mora održati prije održavanja štrajka, održat će se u sljedećih pet dana.Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je na svom Facebook profilu izrazila nezadovoljstvo  razvojem situacije u razgovorima između školskih sindikata i Vlade o povećanju koeficijenata složenosti poslova,  dodavši da nastavlja borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika, što uključuje i veće plaće.- Nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće. Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti po pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana, napisala je Divjak na Facebooku.

Dodala je kako je Europska komisija prošlog tjedna u godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru. "Ponavljam da ulaganje u obrazovanje nije trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje", rekla je Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!