13:14 / 10.10.2019.

Autor: P.F./HRT

Štrajk u školama podigao tenzije između HDZ-a i HNS-a

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon sjednice Vlade novinare je zanimalo što ministri misle o štrajku u prosvjeti te stavu HNS-a da treba udovoljiti sindikatima.
Štrajk u školama još je jednom podigao tenzije između HDZ-a i HNS-a. Sinoćnja izjava predsjednika "narodnjaka" Ivana Vrdoljaka da će HNS napustiti Vladu ako se ne povećaju koeficijenti u prosvjeti, još je jednom povukla pitanje o odnosima glavnih partnera u vladajućoj koaliciji.

- Mihalinec: U petak škole štrajkaju u četiri županije

- Sindikalist iz OŠ Trnsko: Hvala roditeljima na podršci
- Preporod: Na štrajk se odazvalo 81,36% članstva 
- Ministri: Na ultimatume ne pristajemo


Štromar vjeruje u dogovor, ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) izjavio je kako ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora ako se ne postigne dogovor s koalicijskim partnerima o povećanju plaće učiteljima, ali vjeruje da će Vlada i sindikati dogovoriti. Štromar, koji je u Gornjoj Stubici provjerio kako napreduju radovi na energetskoj obnovi zgrade OŠ Matije Gupca, rekao je kako mu je žao što je došlo do štrajka. - Ali ja sam siguran da će biti dogovora. Obrazovanje je nešto najbitnije na čemu moramo raditi. Moramo provesti ovu reformu, ona je sad došla u sve škole. Bitno je da nastavnici i učitelji budu zadovoljni, istaknuo je Štromar te dodao da će se razgovori nastaviti. Na pitanje hoće li biti prijevremenih izbora ako koalicijski partner ne prihvati HNS-ov uvjet za povećanje plaće učiteljima pa HNS ne podupre državni proračun za 2020. godinu, Štromar je ponovio da će biti dogovora.

Batinić: Nije ultimatum, ovo piše u strategiji obrazovanja

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je, nakon eskalacije krize unutar vladajuće koalicije oko povećanja plaća prosvjetarima, da njegova stranka ne odstupa ni milimetra od zahtjeva za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

- Ne odstupamo ni milimetra od našeg zahtjeva koji smatramo više nego opravdanim i o njemu govorimo od početke realizacije obrazovne reforme, rekao je odgovarajući na pitanje je li vladajuća koalicija ugrožena i izlazi li HNS iz koalicije. S obzirom na poruku premijera Andreja Plenkovića da ne pristaje na ultimatume, Batinić pojašanjava kako nije riječ o ultimatumu.

- U strategiji obrazovanja piše, a vjerujem da je predsjednik Vlade upoznat s time, da treba povećati ne samo standard nego i uvjete rada učitelja. Naš zahtjev za koeficijentima je dio strategije i obrazovne reforme i o tome komuniciramo od svibnja, kazao je. Za razliku od premijera koji ne vidi razloge za štrajk učitelja i nastavnika, Batinić smatra da bi premijer s prosvjetarima trebao razgovarati osobno umjesto što šalje izaslanike.

Upitan može li si HNS priuštiti izlazak iz vladajuće koalicije i kakva bi im bila politička budućnost, odgovara kako je puno teže bilo donijeti odluku da uđemo u ovu koaliciju nego iz nje izaći. Dok Plenković smatra da je povećanje od četiri posto, koje Vlada nudi, razumno i dovoljno, Batinić smatra da se treba malo pojasniti strukturu o čemu se govori.Treba izjednačiti koeficijente učitelja s ostalima u tome rangu

- Linearno povećanje od dva posto kompletno u javnom sektoru, a 6% da se povećaju koeficijenti složenosti poslova. U strategiji i obrazovnoj reformi stoji da se moraju izjednačiti koeficijenti učitelja s ostalima u tome rangu. Mi tražimo povećanje koeficijenta koji je vezan za kvalitetnu provedbu obrazovne reforme, rekao je.

Vjeruje da u proračunu postoji novac za te zahtjeve, kao što je postojao za mnoge druge stvari koje nisu toliko prioritetne. Naglašava da je obrazovna reforma provedena europskim novcem. Kritike Milana Bandića na račun ministrice Blaženke Divjak teško mu je komentirati jer, kaže, on se čak ni ne potrudi saznati odakle se nešto financiralo. Na Bandićevu izjavu da će HNS posljednji izaći iz koalicije jer im se sviđaju foteljice, Batinić je kazao kako je malo kontradiktorno da Bandić govori o foteljicama te da "to može prodavati nekom drugom". 

Divjak: Sindikati rade svoj posao, a mi moramo raditi svoj

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon sjednice Vlade zamoljena da komentira riječi premijera Andreja Plenkovića kako sindikati opstruiraju rekla je da je ona čula poziv na razgovore te da nije čula ništa o opstruiranju.

- Mislim da sindikati rade svoj posao, a mi moramo raditi svoj posao. Dodala je da za opstrukciju novinari pitaju premijera.


Marić: Povećavamo plaće u skladu s mogućnostima

Vlada od početka svojeg mandata vodi odgovornu fiskalnu politiku, a paralelno s tim radi i na povećanju plaća državnih i javnih službenika u granicama mogućnosti, izjavio je ministar financija Zdravko Marić, odgovarajući na upit o zahtjevima učitelja za povećanjem plaća.

- Ova vlada se od samog početka uhvatila u koštac s odgovornom fiskalnom politikom, što je dugi niz godina za Hrvatsku bio jedan od glavnih utega i otegotna okolnost za neki gospodarski iskorak. U kratkom roku usmjerili smo trendove u pozitivnom smjeru i paralelno s tim radili na čitavom nizu prioriteta koje smo označili kao važne za financiranje iz proračuna, a jedan od tih prioriteta je i politika plaća, rekao je Marić u odgovoru na pitanje o zahtjevu školskih sindikata za povećanjem plaća 6,11%.Butković o štrajku: Na kraju će biti dobro, s HNS-om ili bez njega

Ministar Oleg Butković najradije bi izbjegao odgovore o prosvjeti te je novinarima rekao kako o prosvjeti moraju pitati ministricu Divjak i sindikate. Novinari su bili uporni te tražili odgovor na konstataciju premijera na sjednici Vlade da sindikati opstruiraju.

- Ne mogu potvrditi jer nemam takvih dokaza, a ne mogu ni opovrgnuti jer opet nemam dokaza, kazao je. Upitan što misli o tome da HNS opet postavlja ultimatume Butković je rekao kako misli da će to sve na kraju biti dobro te dodao "u varijanti sa ili bez HNS-a". Na pitanje ponaša li se HNS korektno odgovorio da to treba pitati njih.Tko će pobijediti u srazu HDZ-HNS?


Na pitanje tko će pobijediti u srazu HDZ-a i HNS-a ministar gospodarstva Darko Horvat odgovorio je da neće biti pobjednika.

- Bit će kompromisa i iznaći će se rješenje. U politici se prijetnjama nikad ništa riješilo nije. Od HNS-a niti sam osjetio, niti osjećam bilo kakav pritisak.  One stvari koje su vama jasne meni nisu, a one stvari koje su meni jasne vama nisu i takav vam je život, smatra Horvat. Na pitanje hoće li premijer popustiti zahtjevu za povećanje plaća u školstvu za 6,11% Horvat je rekao kako je prosvjetarima na stolu vrlo interesantna ponuda. te da bi je on "da je njihovu mjestu - prihvatio". Bandić: Hitno riješiti problem povećanja plaća učiteljima

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić u četvrtak je pozvao premijera da hitno riješi problem da se od 1. rujna učiteljima i nastavnicima poveća plaća za šest posto, od 1. siječnja 2020. za četiri posto i od 1. siječnja 2021. za sedam posto i naglasio da to nije njegov uvjet premijeru već uvjet svih uvjeta. Bandić je na konferenciji za novinare rekao kako ne govore da će izaći iz vladajuće koalicije jer imaju suradnju s Vladom na projektima, a, kako ocjenjuje ovo je projekt svih projekata.

Smatra da je ministrica Divjak problem povećanja plaća trebala riješiti ranije, podsjetivši da su iz Stranke rada i solidarnosti još u kolovozu apelirali na nju. Dao je dao punu podršku učiteljima i nastavnicima, poručio kako od premijera očekuje promptnu reakciju da danas to riješi i da djeca, rekao je idu u školu. Istaknuo je da ima povjerenja u premijera, u njegovu razboritost i mudrost jer, dodao je, on isto tako zna da Hrvatske nema bez 'živih ljudi, obrazovanih i zaposlenih ljudi, a učitelji su temelj hrvatskog obrazovanja'. Upitao je kako to da za informatiku novaca ima, a za povećanje plaća - nema".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!