09:37 / 12.11.2019.

Autor: Ivica Grudiček/P.F./HRT

Štrajk u varaždinskoj tvrtki koja održava javne ceste i autoceste

Foto: Ivica Grudiček

Foto: Ivica Grudiček

Foto: - / -

Jutros u 7 sati štrajkalo je 60-ak od 240 radnika. Kako su zaključili u sindikatu, štrajkat će do ispunjenja uvjeta makar to trajalo mjesecima. Očitovanje Uprave još se čeka.
U varaždinskoj tvrtki PZC jutros je počeo štrajk dijela radnika zbog, kako kažu u Nezavisnom cestarskom sindikatu, loših plaća, nepovoljnog kolektivnog ugovora za radnike i loše organizacije posla.

U Sindikatu ističu da su radnici dizani na rad bez prethodne organizacije i najave, a prekovremeni sati nerijetko im nisu plaćeni. Također ističu da se u tvrtki nerijetko zapošljava po političkoj liniji, a radnik s 20 godina staža ima manju plaću od onog tek nedavno zaposlenog.  

Dana 8. studenog 2019. održano je mirenje u sporu oko sklapanja kolektivnog ugovora između Uprave PZC Varaždina i Nezavisnog cestarskog sindikata, ali nije uspjelo. 

Varaždinski PZC je tvrtka koja se brine za javne ceste i autoceste i održava ih, a u sedam ispostava zaposleno je 240 radnika.

Jutros u 7 sati štrajkalo je njih šezdesetak. Kako su zaključili u Sindikatu, štrajkat će do ispunjenja uvjeta makar to trajalo mjesecima.

Donosimo izjavu Mijata Stanića iz Nezavisnog cestarskog sindikata.


Uprava PZC VARAŽDIN d.d. očitovala se na štrajk

Priopćenje uprave prenosimo u cijelosti.

- Uprava smatra kako nema osnove za štrajk budući je dana 31. listopada 2019. godine sklopljen novi Kolektivni ugovor. On je sklopljen sa Sindikatom prometa i veza Hrvatske i Nezavisnim sindikatom radnika PZC VARAŽDIN, a koji sindikati su Rješenjem Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti utvrđeni kao reprezentativni na razini Poslodavca te u svom članstvu imaju više od 50% radnika članova od ukupnog sindikalno organiziranih radnika. Slijedom toga je predmetni Kolektivni ugovor temeljem odredaba Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata (NN 93/14, 26/15) važeći te obvezuje Poslodavca i sve radnike zaposlene kod Poslodavca, priopčeno je iz uprave tvrtke

- Posebno se napominje kako je sklopljeni Kolektivni ugovor glede prava radnika znatno povoljniji od prijedloga kolektivnog ugovora podnesenog od strane Nezavisnog cestarskog sindikata, a i prethodnog kolektivnog ugovora, dodaje se u priopćenju.

- Nezavisni cestarski sindikat je dana 24. listopada samovoljno napustio i prekinuo pregovore jer se nije složio s prijedlogom kolektivnog ugovora koji je Upravi podnesen od strane preostala dva reprezentativna sindikata, a koji čine većinu, navode.

- U odnosu na navode Nezavisnog cestarskog sindikata da su plaće radnika iznimno niske, da su dodaci na plaću i ostala materijalna prava neuređeni, ovim putem koristimo priliku da javnost upoznamo sa konkretnim podacima:

● Prosječna plaća u PZC VARAŽDIN d.d. za razdoblje od siječnja 2019. do zaključno kolovoza 2019.. iznosila je 6.098,07 kn neto. Ovkova prosječna plaća je znatno veća od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji, a osobito imajući u vidu strukturu zaposlenih radnika po stručnoj spremi. Naime, u PZC VARAŽDIN d.d. čak 84,5 % radnika je srednje ili niže stručne spreme. 

● Pored navedene prosječne plaće, svim radnicima su tijekom prošle i ove godine isplaćeni i sljedeće naknade i dodaci na plaću: 1.800,00 kn regresa, 400,00 kn Uskrsnice, 800,00 kn i bon od 400,00 kn Božićnice, 400,00 kn dar za djecu te 500,00 kn prigodne nagrade. 

● Nadalje, tijekom ove godine radnicima je kao novčane nagrade za radne rezultate isplaćen ukupan iznos od 185.920,00 kn, a što predstavlja i daljnja dodatna primanja prosječno po radniku u iznosu od 758,56 kn.

● Plaće i navedena primanja radnika u PZC VARAŽDIN d.d. isplaćuju se redovito.

- Iz svega navedenog proizlazi da Uprava PZC VARAŽDIN d.d., u skladu sa mogućnostima te prilikama u kojima živimo i djelujemo, vodi računa o radnicima i njihovim primanjima te nastoji pridonijeti osiguranju stabilnosti gospodarskog i socijalnog položaja radnika, zaključuje Uprava u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!