22:40 / 23.08.2018.

Autor: HRT

Štrajkaški odbor 3. maja: Razočarani smo, štrajk ide dalje

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bučanac je ocijenio da bi stečaj mogao biti početak kraja 3. maja te da je pitanje što bi se sve događalo u tom procesu.
U Štrajkaškom odboru Brodogradilišta 3. maj razočarani su rezultatima sastanaka o rješavanju problema u Uljanik grupi na kojemu su u Banskim dvorima sudjelovali predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i vlasnik Kermasa Danka Končara, ali ističu da ne odustaju od zahtjeva da im se isplati srpanjska plaća te da se štrajk nastavlja.

Radnici su razočarani, štrajk se nastavlja, a od ponedjeljka mijenjamo priču, rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora u 3. maju Veljko Todorović.

Zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora Boris Bučanac smatra da Vlada baca lopticu Upravi, a Uprava ju vraća Vladi jer očito ni sami ne znaju što i kako dalje. Svaka čast onima koji se ne osjećaju krivima za nastalu situaciju, dodao je. Upitno je kako se od Končara, koji je odabran za strateškog partnera Uljanika, može nešto očekivati nakon što se čuje o događanjima u njegovu Brodotrogiru, rekao je.

Bučanac je ocijenio da bi stečaj mogao biti početak kraja 3. maja te da je pitanje što bi se sve događalo u tom procesu. Razmotrit ćemo i dogovoriti se kada ćemo radikalizirati štrajkaške akcije, zaključio je Bučanac.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je nakon sastanka da Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni uprava brodogradilišta. Modalitet koji u ovom trenutku nudi Končar kao strateški partner nije pomoć Uljaniku u gotovom novcu, unutar kojeg bi se u osiguranju takve vrste pozajmice mogla osigurati plaća za radnike Uljanika i 3. maja, rekao je.

Štrajk u Brodogradilištu 3. maj , kao i u cijeloj Uljanik grupi, počeo je u srijedu, a nastavljen je u četvrtak. Štrajkaški odbor je najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. dok im se ne isplati plaća za srpanj. Uz to, traže da se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Iz Štrajkaškog odbora ističu da su radnici uznemireni, da sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama. Najavili su da će do početka idućeg tjedna štrajkati na svojim radnim mjestima, a da će nakon toga odlučiti o daljnjim akcijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!