09:57 / 26.08.2018.

Autor: HRT

Štrajkaški odbor bez odluke o dopuštenju za strane radnike

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za Štrajkaški odbor ogorčenih radnika Uljanik grupe i ova je nedjelja radna. U tijeku je sastanak na kojem će se usuglasiti detalji o sutrašnjem odlasku na Markov trg u Zagreb.
Završio je trosatni sastanak Štrajkaškog odbora radnika Uljanika. Razgovaralo se o logistici uoči sutrašnjeg odlaska na Markov trg, no ključna točka bio je razgovor o tome hoće Štrajkaški odbor dopustiti dolazak stranih radnika u Uljanik.

Naime, jedan od naručitelja zamolio je Štrajkaški odbor da njegovi radnici dođu u drugu smjenu raditi na kruzeru kako bi se radovi mogli nesmetano odvijati. Taj zahtjev nije naišao na odobrenje velikog broja radnika Uljanika kojima sada, osim gubitka plaće, prijeti i gubitak radnih mjesta. Odluku će donijeti nakon sutrašnjeg sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.


Ukoliko se ne dopusti dolazak stranih radnika u Uljanik naručitelj bi mogao povući sljedeće narudžbe, a za tvrtku bi to značilo stečaj.

Jedan od članova Štrajkaškog odbora, Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata, nakon sastanka je izjavio kako očekuje pozitivan pomak nakon sastanka s premijerom te da će tek nakon njega moći ozbiljno razmišljati o tome da li dopustiti stranim radnicima u Uljanik.

Đino Šverko iz Sindikata metalaca smatra da je to najmanje što mogu napraviti  te da ne bi ugrozilo njihovu borbu. Podsjetio je kako su do sada imali plaće zahvaljujući sredstvima tog naručitelja.Kako neslužbeno doznajemo, i danas zasjeda uprava Uljanika. Pokušavaju iznaći rješenje za plaće. Jučer su zaključili da neće podnijeti ostavke dok ne nađu rješenje za Uljanik.

Radnici su nestrpljivi, ogorčeni i ljuti. Prozivaju ne samo upravu već i lokalnu politiku za koju drže da je odgovorna za dovođenje neodgovarajućeg strateškog partnera ali za spregu s direktorima Uljanika.

- Radnici Uljanika: 'IDS partijo, gotovo je, gotovo'
- Štrajkaški odbor 3. maja: Razočarani smo, štrajk ide dalje
- Prosvjed u Uljaniku - sindikati za odlazak Uprave
- Rossanda: Restrukturiranje jedino pravo rješenje   Radnici 3. maja u ponedjeljak idu na Markov trg

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!