10:53 / 06.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Stranačka mašinerija i "kanibalizam" na desnici

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izborne rezultate, kampanju i sinoćnje govore prokomentirali su komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić i analitičar Jerko Trogrlić.
Izborne rezultate, tijek kampanje te sinoćnje govore i prva obraćanja predsjedničkih stožera u Studiju 4 prokomentirali su komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić i analitičar Jerko Trogrlić.

- U komunikacijskom smislu kampanja Kolinde Grabar-Kitarović je bila izuzetno loša, a Miroslav Škoro je propustio kapitalizirati dobar početak kampanje. To je išlo na ruku Milanoviću, koji je s bitno manjim sredstvima uspio pobijediti u prvom krugu, kazala je Ankica Mamić. Smatra kako je dobro na dva brda imati dvije političke opcije kad "već u Hrvatskoj kandidati ne usijevaju promjene do kraja".

Desnicu naljutilo približavanje predsjednice Vladi

Jerka Trogrlića nije iznenadila pobjeda Milanovića, ali velika razlika između kandidata jest. Na to su utjecale "gafovi i neke stvari koje su se događale u zadnjem tjednu kampanje". Sve je počelo još kad se prije godinu i pol dana približila Vladi, a desnica joj je to zamjerila. Nezadovoljni desni birači kanalizirali su svoje nezadovoljstvo i glasovali za Miroslava Škoru, dodao je. 

Mamić je naglasila kako su izbori pokazali koliko je bitno "dobiti" Zagreb, kako je stožer Kolinde Grabar-Kitarović posve precijenio snagu Milana Bandića te da je njezino intimiziranje s Bandićem bilo jedan od najvećih gafova.

Mamić: Milanović predsjednik s najmanjim brojem glasova

S tim se složio i Trogrlić te dodao kako je Milanović u posljednjim danima kampanje "potpuno nagazio Bandića". Dodao je da je HDZ izgubio u svim velikim gradovima, a zbog Škore nije dovoljno dobio u slavonskim županijama. Govoreći o velikom broju nevažećih listića Mamić je kazala kako je Milanović predsjednik s najmanjim brojem glasova, a da je Grabar-Kitarović u pet godina svog mandata izgubila 200 tisuća glasova, među ostalim i Zagreb.

- Mi smo kao profesija s Milanovićem imali dosta problema. Zabranio nam je raditi, što je nezapamćeno u modernoj Europi. Ova će mu pozicija puno više odgovarati. Mislim da je funkcija premijera njemu bila prezahtjevna, jer se ne razumije dovoljno u gospodarstvo. Nadam se da će Milanović biti predsjednik s karakterom i da će do izražaja doći njegov diplomatski talent. Ako pobijedi potrebu da se javno prepire, mogao bi biti dobar predsjednik, rekla je Ankica Mamić

Analiza pobjedničkog govora Zorana Milanovića

- Milanović je imao možda jedan od najboljih govora jednog hrvatskog predsjednika, izuzev govora prvog hrvatskog predsjednika, jer su bila druga vremena. To je dobro za političku komunikaciju u Hrvatskoj. Na to je adekvatno odgovorila i Grabar-Kitarović svojim govorom. Volio bih kad bi na Pantovčaku više gledali onog Milanovića od sinoć, nego onog iz kampanje, kazao je Trogrlić.

Za Ankicu Mamić to je znak da Hrvatska ipak napreduje u političkoj komunikaciji i polako ulazi u fazu zrele demokracije. To znači da bi se animozitet građana prema politici mogao smanjiti. Naime, kadrovski bazeni u strankama su jako plitki - jako se malo ljudi želi baviti politikom. U tom smislu, svaki je pomak naprijed za sve sudionike dobar. 

Izbori i stranačka mašinerija

Ankica Mamić je naglasila kako su predsjednički izbori izrazito personalizirani i da tu stranačka mašinerija nema presudan utjecaj. Primjerice SDP nema organizaciju, ali ima glasače. Svaki put kad Hrvatska skrene previše desno, lijevi se birači mobiliziraju, više sami - i okupe se oko SDP-a, smatra Mamić. Jerko Trogrlić je mišljenja da na ovim izborima nije podbacila HDZ-ova organizacija. Kazao je kako je organizacija vukla Kolindu Grabar-Kitarović, a Zoran Milanović vukao SDP. Napori i agresivnost desne organizacije izazvali su revolt kod lijevog biračkog tijela i motivirali ga da masovnije izađe na izbore, smatra Trogrlić.

Bernardićevi dobri "strateški" potezi

- Mislim da su Bernardićevo odustajanje od ega, dopuštanje onima koji su protiv njega da nose EU izbore i dopuštanje Milanoviću da nosi predsjedničke izbore, donijeli i njemu pobjedu i novu priliku, kazao je Trogrlić. S tim se složila i Mamić kazavši da je Bernardić osim suzbijanja ega napravio strateški dobar potez. Na listu za EU stavio je najjače ljude iako su mu radili o glavi. Već sljedeće ankete pokazale su da je to bio dobar potez. Bernardiću će se "vratiti" i to što je Milanovića podržao na predsjedničkim izborima. Smatra da se odlaskom Kolakušića povećava "bazen SDP-a", a u prllog im ide i povlačenje Škore čiji birači također traže promjenu.

Škoro i "kanibalizam" na desnici'

Trogrlić smatra kako Škorin krajnji cilj nije bila pobjeda na predsjedničkim izborima, nego stvaranje platforme za parlamentarne. Za parlamentarne izbore potrebna je mnogo jača organizacija i svjestan sam "kanibalizma" na desnici, to nitko još nije uspio zadržati na okupu i pred Škorom je izazovan zadatak, dodao je. Vjeruje kako struktura Škorinih birača nije isključivo desna, može pridobiti dio birača Kolakušića i Živog zida. Upozorio je da je Škoro u prvom krugu osvojio 450 tisuća glasova, ali ga čeka velik posao. 

Ankica Mamić kazala je kako je karakteristika hrvatske desnice da svi žele biti šefovi. Ne vjeruje da bi se baš svi htjeli okupiti oko Škore.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!