Stranka s Imenom i Prezimenom predstavila dio ljudi i programa

24.05.2020.

14:30

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Stranka s Imenom i Prezimenom predstavila je u nedjelju dio svojih članova.
Stranka s Imenom i Prezimenom predstavila je u nedjelju dio svojih članova, koji su naveli kako bi u zdravstvu ubrzali liste čekanja, smanjili broj jedinica lokalne samouprave i suzbili korupciju prevencijom.

Prvi se novinarima na Europskom trgu obratio predsjednik stranke Ivan Kovačić, koji je naglasio da predsjednik i Predsjedništvo stranke imaju samo formalnu narav, te da u njihovoj stranci glavnu riječ vode programska tijela i njihovi članovi.

- Snaga je u stručnim, običnim ljudima koji kod nas čine programska tijela, kazao je Kovačić, inače bivši član Mosta i bivši potpredsjednik Vlade i ministar uprave. 

Član odbora za zdravstvo Ivo Žuvela naglasio je kako je autor jednog nacrta za zdravstvo, gdje bi sistematski pregledi postali obavezni, a time se suzbio velik broj bolovanja radnika i poboljšalo zdravlje.

- Preduvjet za bilo kakav korak jest da politika izađe iz zdravstva. Konkretan prijedlog je da u javnim službama obvezni sistematski pregled ide po dekretu ministra. Za realan sektor postoji sistem stimulacija, dakle svakom poslodavcu koji svom zaposleniku osigura slobodan dan i sistematski pregled, da se za tog zaposlenika skida doprinos sa 16,5 na recimo 12 posto, istaknuo je Žuvela.

Član stranke i voditelj odbora za zdravstvo Boro Nogalo kazao je kako je zdravstvo "u banani", kao i čovjek koji je ozbiljno bolestan te se bori s dugim listama čekanja na preglede.

Ustvrdio je da u našem zdravstvenom sustavu samo određena elita, poznate osobe ili bogati građani dolaze na brzu dijagnozu ili obradu.

- Običan čovjek je osuđen na privatni sustav. Privatni i javni sustav su na lošim koncepcijama organizirani. Nijedan ravnatelj ili voditelj bolnice ne bi mogao raditi u privatnom sustavu, jer on onda nije zainteresiran da razvija javni sustav, nego ga blokira listama i pacijenti se kanaliziraju privatno gdje moraju plaćati, ustvrdio je Nogalo.

Kaže kako se zdravstvo mora dodatno decentralizirati te kako je dug veći no ikad, čak 8,5 milijardi kuna, a liste čekanja bi smanjio slanjem mladih liječnika s fakulteta na specijalizaciju.

Koordinator programskog savjeta Josip Budimir naglasio je da bi u reformi teritorijalnog preustroja Hrvatske željeli za pet puta smanjiti broj jedinica lokalne samouprave, s postojećih 555 na 111.

- Županije ne služe ničemu nego uhljebljavanju HDZ-ovih i SDP-ovih političara", ustvrdio je Budimir.

Na pitanje o pobačaju Budimir je kazao kako je njihova stranka načelno protiv zabrana.

- Smatramo da se represivni aparat države treba ograničiti što je moguće više. Pitanje zabrane pobačaja, mi smo apsolutno protiv, zabranom se samo može ugroziti zdravlje ljudi, poručio je Budimir.

O zabrani isticanja slogana "Za dom spremni", kazao je kako su protiv uporabe tog znakovlja i pozdrava.

- Način na koji ćemo to postići jest da bez zabrane to postignemo, a kod onog tko pozdravlja na takav način izazovemo osjećaj sramote. Jer takav čovjek niti poznaje povijesti, niti želi pogledati istini u oči. To je civilizacijsko pitanje, pitanje opće kulture neke nacije, a ne pitanje represivnog aparata, istaknuo je Budimir.

Rekao je kako na dosadašnjoj političkoj sceni nažalost nema puno prirodnih partnera s kojima bi oni mogli koalirati, ali samo ako će ta suradnja biti u interesu države i naroda.

- Mi se nećemo ustručavati sudjelovati u tome, dodaje.

Voditeljica odbora za upravu i pravosuđe Dalija Orešković naglasila je probleme u pravosudnom sustavu, a najavila je da u svojoj strategiji suzbijanja korupcije ima teritorijalni preustroj, kao i izmjenu izbornog zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!