14:44 / 05.04.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Stranke počele predavati kandidacijske liste za euro-izbore

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predali smo listu 12 sjajnih kandidata i čast mi je, ponos i obaveza biti prvi na listi Amsterdamske koalicije za koju smo sigurni da će biti pozitivno iznenađenje ovih izbora - rekao je Flego.
Iako je rok za predaju lista počeo teći 27. ožujka stranke su tek od danas počele predavati svoje kandidacijske liste. Rok za predaju lista istječe u utorak u ponoć, a najviše lista očekuje se posljednjih dana.

Prva je listu predala Zagorska stranka za Zagreb čiji je predsjednik Ljubomir Puljić rekao da će, osvoje li mandat ukazivati na probleme financiranja, odnosno koliko se daje u Europu i koliko povlači.Amsterdamska koalicija predala je listu za europarlamentarne izbore, ističući važnost tih izbora na kojima građani mogu birati između dvije Europe - žilet-žice i kaosa brexita ili otvorene i slobodne Europe za koju se oni zalažu. Liste su predali predsjednici stranaka Amsterdamske koalicije Krešo Beljak (HSS), Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Boris Miletić (IDS), Silvano Hrelja (HSU), Darijo Vasilić (PGS), David Bregovac (Laburisti) i Mirando Mrsić (Demokrati) te nositelj liste istarski župan Valter Flego.

- Predali smo listu 12 sjajnih kandidata i čast mi je, ponos i obaveza biti prvi na listi Amsterdamske koalicije za koju smo sigurni da će biti pozitivno iznenađenje ovih europarlamentarnih izbora - rekao je Flego. Što više glasova dobije ta koalicija, to će, ustvrdio je, biti bolje za sve nas. Najavio je da će program početi predstavljati od nedjelje u pet hrvatskih gradova do Dana Europe.

- Bit ćemo najžešći zagovornik europskih vrijednosti, mi smo građani EU-a, Hrvatska je članica EU-a i samo tu možemo iskazati i zadovoljiti svoje interese - rekla je Mrak-Taritaš. Uvjerena je da će građani prepoznati ideju i strast da pokažu da su oni lice napredne Hrvatske.

- Glas za našu koaliciju je glas za europsku Hrvatsku, a sve ostale stranke i pokreti nude nešto drugo - kazao je Beljak.

Možemo, Nova ljevica i ORaH predali zajedničku listu

-
Možemo!, Nova ljevica i ORaH prvi put izlaze na izbore kao koalicija zelene ljevice, a očekuju jedan mandat - rekao je Tomislav Tomašević iz Možemo.

Slogan im je "Može i drukčije" jer su za drugačiju Europsku uniju, odnosno ne žele naprijed s istim neoliberalnim politikama, kakve se vode u Uniji, ali ne žele ni nazad - povratak u nacionalne države, što hoće desnica. Zalažu se za jednakost među zemljama, regijama i ljudima jer se u EU sve više povećava jaz između bogatih i siromašnih. Vjeruju da je napokon došlo vrijeme za pravu, suvremenu ljevicu u Hrvatskoj jer je SDP u slobodnom padu i već jako dugo ne radi svoj posao.

Zorislav Antun Petrović, predsjednik ORaH-a, rekao je da su oni koalicija budućnosti jer budućnosti nema bez solidarnosti, zaštite okoliša i pozitivne energije.

Rada Borić rekla je da u Europi i Hrvatskoj sve više zabrinjava sve veći demokratski deficit, razlika između centra i periferije, a oni to žele mijenjati.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!